Прочитај ми чланак

ПОЛИТИЧКЕ ЧИСТКЕ у СНС и „случај“ Радомир Николић!?

0

Српска напредна странка ће како је пренето у медијима до краја маја спровести велику „чистку” у својим редовима,односно извршиће “анализу” рада проблематичних страначких одбора и структура власти које „шкрипе“.Ово је суштински најава сасвим реалних превремених избора до краја 2018 године. Могуће је „проветравање“ у врху СНС,влади Србије,локалним властима и јавним предузећима.

Ово је најава промена у СНС и јачања ауторитета председника странке и државе Александра Вучића ,али и најава могућих превремених избора. Промене у СНС најавио је недавно „председник Изврног одбора напредњака Дарко Глишић који је вредан и практичан оперативац и одан и послушан председнику СНС и Председнику Србије Александру Вучићу. Прецизирао је да ће функционери за које буде утврђено да не раде добро бити смењени са функција или искључени из странке.“

Повлашћених, како је рекао, неће бити ни међу министрима и потпредседницима странке, али ће о њима расправљати Председништво СНС.“ Међу функционерима који ће највероватније бити смењени су градоначелник Kрагујевца је и син бившег председника Србије Томислава Николића, Радомир Николић некадашњи Председник страначке владе Председник Извршног одбора СНС Глишић каже“.Председништво Извршног одбор странке спровешће контролу. Последице су предвиђене статутом странке. За недостојне – искључење, за оне који немају резултате смена” казао је Глишић.

Председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић напомиње да је последња три месеца СНС имала изборе у 10 општина и градова и како каже “ Сасвим довољно да кроз темељну анализу сагледамо колики је допринос свакога од нас резултату који смо постигли. Он јесте добар и потврда је добре политике коју водимо, али уљуљкивања не сме да буде. Мора да постоји темељна анализа рада јер нису сви поднели исти терет током кампање. Сагледаћемо и учинак наших локалних функционера и у општинама где нису били избори. Уколико грађани нису задовољни њиховим залагањем, ако нема резултата, мораћемо тим појединцима да се захвалимо и направимо промене. Очекујем да посао завршимо до краја маја”.

Иначе Скупштина општине Kрагујевац има 87 одборника, а од тога 31 припада Српској напредној странци. Друга по бројности је Заједно за Шумадију Верољуба Стевановића, који има 14 одборника Могући су “дилови” СНС и Заједно за Шумадију.Николић се од страначких колега терети за више „дела“ лошег чињења и нечињена који доводи у питање стабилност власти СНС у Kрагујевцу и у Србији, али и ширења отпора грађана према локалним властима што би било веома штетно за власт СНС и углед Председника Србије.Да подсетимо да је Функционер Српске напредне странке (СНС) и син председника Србије Томислава Николића стао на страну Вучића, а не свог оца приликом избора односно опредељења за кандидата за Председника Србије када је Вучић „изиграо“ Томислава Николића полтички прагамтски по савету свог оца..

Тада је Радомир Николић потврдио да је гласао да кандидат те партије за председника Србије буде Александар Вучић.Радомр је казао „ Добро знам зашто сам тако гласао, као што добро знам и шта је страначка дисциплина, а своје мишљење о тој теми сам изнео на претходном састанку Председништва“Реално је да Радомир Николић буде од стране врха СНС и председника странке опозван, али постоје и намере за могуће „истраге“ рада и пословања Радомира Николића као градоначелника Kрагујевца укокико се Николић „отргне“ контроли и дисциплини партије и председника Вучића..

Ово би значило политичко елиминисање Радомира Николића из власти уз могуће „подмирење“ на неком плаћеном али мање видљивом послу. Друга опција је уколико Радомр Николић не прихвати „понуду коју не може одбити“ процесуирање које би довело и до бившег Председника Србије Томислава Николића који је након „преваре“ од стране Александра Вућића добио „награду“ формирањем Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Kином.Овај савет у коме делује више министара у садашњој влади , на неки начин делује као „мини влада“ или као „паралелна“ влада.

Томислав Николић и „проруски“ политички блок у Србији?

Постоје индиције да Томислав Николић за кога се каже да је „руски човек“ планира у блиској будућности формира странку или буде у коалицији тз „руског блока односно „Источне“ политике пошто је већина његових сарадника видно одстрањена из структура моћи СНС али су сконцентрисани у Националном савету..Постоје индиције да би Томислава Николића могао ускоро да замени као Председника тог савета др Ненад Поповић министар у влади који активно ради на научном,економском плану са Русијом и Kином, и да би се ово тело трансформисало или би се у овом облику укинуло. Бивши Председник Србије Томислав Николић очигледно је видно неутралисан у СНС и да је само утицајни члан који није знао или није хтео да користи своја уставна овлашћења док је био Председник Србије од 2012-2016 године.Бивши Председник Србије је својевремено казао „Људи, па је л’ председник стварно има оволика овлашћења?

Док нисам Вучићу предао функцију мислио сам да сам баш био добар председник. Па ја тек сад видим шта сам све могао да радим, а нисам. Тек сада схватам да председник Србије може да се бави Kосовом. Ја сам имао ону платформу, али кад сам је послао тадашњем председнику Владе, он ју је само ставио у неку фиоку и о томе се више није причало. Тада сам себи рекао: “Томиславе, није то твоја надлежност као председника, не мешај се, не криши закон и Устав.” И тако сам се и понашао „.Шта је истина мање је важно,али је Вучић потиснуо Николића и „ухлебио“ њега и његове сараднике у Национални савет да би иих држао под контролом да нема опозицију у својим редовима.

Политика у Србији је сурова борба и међу блиским пријатељима,кумовима и партијским друговима. Медији су писали да се за рад овог тела Томиславу Николићу и његовим кадровима, месечно издваја око милион евра из џепа српских пореских обвезника, а јавности се не полажу рачуни чиме се они конкретно бави, на шта троши толики новац и које користи грађани имају од ње.Овај аргумент може бити „кец“ у рукаву Председнику Србије у „трансформацији“ Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Kином и смени Николића и постављању др Ненада Поповића под условом да садашња влада опстане у наредним месецима.

Уколико буде било избора у Србији до краја 2018 године могуће је да Томислав Николић формира своје политичко „језгро“ у коме би био и син Радослав, и да се формира „пропруски“ политички блок.Да ли је ово нагађане,процена или предвидање ускоро ће се видети.