Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Не одустајемо од Хртковаца ЧАНАК: Бићемо и ми тамо СТЕФАНОВИЋ: Забрањујемо!

0

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да ће без обзира и на другу забрану за одржавање скупа те странке у Хртковцима, радикали отићи у то место. Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поновио је данас да су сви скупови у Хртковцима забрањени и да је уверен да ће полиција бити кадра та ту одлуку спроведе.

„Какав год да буде правни исход, ми у Хртковце идемо. На режиму је да ради своје, на нама као грађанима да радимо своје“, рекао је Шешељ новинарима у Скупштини.

Он је казао да је режим очигледно свестан да нема основа за забрану, али да на овај начин желе да „уморе СРС да се боре за основна права“.

„Прво су забранили митинг без озбиљних аргумената, ми смо се жалили Министарству унутрашњих послова, које је забрану потврдило, па смо онда поднели тужбу Управном суду, који је поништио одлуку и вратио на поновно одлучивање“, рекао је Шешељ.

Како је рекао, након што су радикали испунили додатне захтеве, поднели су поново жалбу и чекају решење по тој жалби.

“Ако све остане на формалној забрани, ми само идемо тамо, нећемо се организовати ни правити колоне, већ ће ићи људи из наше странке који то желе, а ја наравно идем“, поручио је Шешељ.

Стефановић: Полиција ће бити кадра да спроведе забрану

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поновио је данас да су сви скупови у Хртковцима забрањени и да је уверен да ће полиција бити кадра та ту одлуку спроведе. Он је, на конференцији за штампу, након састанка са литванским колегом Еимутисом Мисиунасом, објаснио да је, на основу одлуке Управног суда да полиција врати на допуну решење СРС, у смислу да особа која се потписала под захтев није имала активну легитимацију да представља странку, захтев на допуну враћен.
„СРС је испунила то решење и ми смо скуп забранили као и први пут. Забранили смо не само СРС, већ било којој другој странци која је хтела да одржи скуп“, подвукао је Стефановић.

Рекао је да је атмосфера у Хртковцима таква да је већинско становништво против било каквог скупа. Указао је да је писање медија већ утицала негативно на мир и спокој становника Хртковаца.
„За будућност Србије и Хртковаца је најбоље да се тамо нико не окупља. Полиција ће бити кадра да ту одлуку спроведе“, подвукао је Стефановић. Упитан како ће се спровести забрана ако радикали буду, како су најавили само одржали шетњу, Стефановић је одговорио:
„Пустите да ми у складу са законом спроведемо одлуку“. „Рекао сам да грађани Хртковаца не морају да брину тог дана. Употребићемо све законске могућности да спречимо сва окупљања, како год се одвијала“, поручио је он.

Он је навео да ће, уколико митинг не буде одобрен, чланови СРС отићи у Хртковце, “сести на ливаду“ и пошто неће моћи да се обрате, јер неће бити разгласа, онда ће климати главом грађанима који ће, уверен је Шешељ, „разумети шта хоће да им поруче“.

“Тамо је 90 одсто грађана за нас, иако се ове телевизије из Београда труде да покажу да грађани Хртковаца нису радосни што ми долазимо“, навео је Шешељ.

Он је додао да, уколико се дозволи одржавање скупа, радикали ће одржати митинг на којем ће изнети своје политичке ставове.

Нагласио је да би тај митинг био миран, те да СРС гарантује да неће бити ниједног инцидента и додао да би митинг обезбеђивала јака редарска служба.

Шешељ је рекао да није предвиђена шетња кроз Хртковце и објаснио да је то зато што свака шетња иде главном улицом, а у том месту је та улица, каже, од регионалног значаја и није у реду да се зауставља саобраћај.

“Ми смо заказали потпуно миран митинг, нећемо ангажовати аутобусе и нећемо правити масован митинг. То је простор испред Дома културе где стаје максимално хиљаду људи, а ми очекујемо да ће бити присутно неколико стотина“, навео је лидер СРС.

Шешељ је изразио очекивање да се, осим чланова СРС, митингу одазову и мештани Хртковаца и додао да очекује присуство медија.

 

Чанак: Шешељ изгубио ореол победника над Хагом

Лидер ЛСВ Ненад Чанак оценио је данас, поводом најављеног скупа СРС у Хртковцима, да је недопустиво да Шешељ и његови „вршљају по месту злочина“, те додаје да је лидер радикала изгубио ореол победника над Хагом и остао „оно што је одувек био – најобичнији злочинац“.

„Шестог маја на годишњицу срамног скупа у Хртковцима, који је означио почетак етничких чишћења и ратних злочина на територији Војводине, а као бумеранг се вратио неколико година касније операцијама Бљесак и Олуја и масовним погромима у Хрватској, потпуно је недопустиво да осуђени ратни злочинци и њихови саучесцници вршљају по месту злочина“, рекао је Чанак за Танјуг.

Он је навео да ће управо због тога позвати активисте ЛСВ да дођу у Хртковце.

„Не желимо да узнемиравамо грађане Хртковаца. Ми ћемо бити у приправности, и бити спремни да, у случају да се они тамо појаве, у року од пола сата и ми будемо тамо, па да се онда објаснимо шта се заправо догодило“, навео је Чанак.

Објашњава да није реч ни о каквом контрамитингу, нити било чему сличном и поручује:

„То је једноставно одбрана од зла коју је требало да урадимо пре 27 година“.

Чанак указује да је Шешељ, сада када је пресуђено да је оно што смо, каже, знали од раније, а то је да је ратни злочинац, и када је за то добио 10 година затвора, изгубио ореол неког мученика и победника над Хашким трибунала и остао оно што је одувек био – најобичнији злочинац.

Како оцењује, реч је о Шешељевим покушајима да се „на таласима тог типа мрачне популарности и мрачне познатости поново уздигне у некаквог вођу српских националиста“ или нечег таквог и то покушава најјефтинијим политичким триковима, „укључујући потпуно беспризорно понашање и у Скупштини и ван ње, које му неће још дуго пролазити“.

„Верујте ми, у позицији смо да га гледамо како пева своју лабудову песму“, рекао је Чанак.

Лидер ЛСВ каже и да се нада да ће председник СРС, када се све заврши, „и када буде искључен из Скупштине, јер је њему мандат престао пресудом Хашког трибунала“, барем на неко време бити пацификован довољно да ова земља мало почне нормалније да дише.

„Јер је ово заиста терор тог менталног злостављања, које он бесомучно ради све време“, закључио је Чанак.