Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ СЕ ИЗБОРИО: Шиптарско-окупаторска лична карта за мобилни телефон на Космету

0

Срби са севера јужне покрајине тврде да им је потребна лична карта приштинских власти за уговор са МТС д.о.о.

Истовремено, последњих скоро годину дана од кад је на снагу ступио део споразума о телекомуникацијама између Београда и Приштине постигнут у новембру 2016. године, корисници Телекома Србија са КиМ били су принуђени да закључе нове уговоре са Телекомовом ћерком-фирмом МТС доо регистрованом на Косову иако су имали важеће уговоре са Телекомом. Милош Вукадиновић, читалац Данаса, објашњава да је хтео да настави да користи услуге Телекома Србије с обзиром да је имао уговор, али му је деактивиран претплатнички број крајем августа 2017. године.

„Иако сам се неколико пута обраћао Телекому и нудио различита решења, једина опција коју су они свим корисницима дали је била да се региструју у тој новој фирми како би задржали постојеће бројеве телефона и наставили да користе услуге. Обраћао сам се РАТЕЛ-у и Заштитнику грађана, али су се „прогласили“ ненадлежним у оваквом случају“, пише он.

Према речима читаоца Данаса, прелазак на новог оператера МТС доо повлачио је и још неке обавезе.

„Тај захтев је за собом повлачио и додатне обавезе као на пример потписивање документа у коме се корисник који нема косовску личну карту обавезује да ће исту извадити у року од три месеца и копију исте доставити пружаоцу услуга“, каже наш читалац са КиМ.

У кратком одговору Телекома Србија на питање у вези са преношењем броја на ћерку-фирму МТС доо каже се да „с обзиром на то да је реч о ћерки-фирми Телекома Србија, односно о зависном предузећу, као и у свим осталим случајевима редовна пословна пракса подразумева да корисници уговоре склапају са предузећем које им пружа услуге“. Што се тиче проблема са личном картом, у Телекому кажу да „приликом склапања уговора корисници морају да имају важећи лични документ, без обзира на то где је издат, односно да се уговор може и са личном картом издатом на територији Републике Србије“.

Иначе, споразум о телекомуникацијама Београда и Приштине постигнут је 13. новембра 2016. године којим је предвиђено оснивање Телекомове компаније МТС доо по косовским законима и на коју је пренета имовина Телекома. Пре тога су 1. маја 2017. године услуге мобилне телефоније на КиМ су престале да пружају оператери ВИП и Теленор регистровани у Србији.

Следећи корак у спровођењу овог споразума направљен је 24. марта ове године када је Телеком Косова саопштио да се на Косову више неће користити међународни позивни број Србије 381, Словеније 386 и Монака 377, већ само 383, који је додељен Косову, према договору Београда и Приштине.