Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК ФРОНМАЈЕР: Косово је за мене Србија!

0

Интервју у дневном листу ДAНАС, Маркуса Фронмајера којим се обратио јавности Србије поводом актуелних политичких тема.

Маркус Фрохнмајер (Markus Frohnmaier) је најмлађи члан немачког савезног парламента и један од наијстакнутијих чланова Алетернативе за Немачку (АзН). Ожењен је женом из Русије и велики је пријатељ Срба и Србије, а посебно је велики поштовалац Српске православне цркве.

Члан Бундестага (Алтернатива за Немачку – AfD, срп. АзД), Маркус Фронмајер

АзН је трећа партија по снази у Бундестагу. Аналитичари кажу изненађење. Да ли је изненађење или су вас аналитичари потценили?

Да АзН уђе у Бундестаг је било за очекивати, али да будемо трећа партија у парламенту са 12.6% гласова је било неочекивано. Ми смо данас водећа партија опозиције у парламенту свеснисмо одговорности коју носи та позиција.

Шта мислите шта је био разлог вашег доброг резултата?

Једним делом због константног кршења закона федералне владе по питањима мигрантске политике и делом због евро-спасилачке политике. Партије естаблишмента су се уадиљиле далеко од немачког народа и немачког интереса. Алтернатива за Немачку је зато такорећи неопходна „поправна мера“ и наш улазак у парламент је доказ да је демократија и даље жива у Немачкој.

Где видите Немачку у односу на САД, Русију и ЕУ у наредном периоду?

Немачку, као једну од најбитнијих економских нација на свету, занима неговање добрих односа са свим државама и мирна коегзистенције свих народа. Будућност Европе није у ЕУ у њеној тренутној форми и њеном тренутном стању а ни у њеној будућој централизацији, него у Европи суверених држава и њиховој партнерској сарадњи. САД су веома моћан савезник Немачкој. Водећи принципи Немачке вођене интересом у спољној и безбедносној политици су једнака права оба партнера. Релаксација односа са Русијом је предуслов за трајни мир у Европи. Алтернатива за Немачку ће наставити да ради на немачко-руском дијалогу, и учинити све што је у њеној моћи да осигура да се наши односи врате у нормалу. То значи и скидање санкција које су штетне за обе стране.

НАТО, предвођен САД, УК и Француском је бомбардовао Сирију. Који је ваш став поводом тога?

Није јасно до данашњен дана да ли је у сиријској Думи уопште било хемијског напада. Недавно, у афери „Шкрипаљ“ такође нема довољно доказа о томе ко је одоворан за тровање. Због бомбардовања, већ одлучен рат ће бити непотребно продужен. И све на рачун народа Сирије. Постоји опасност од великог проширења и ескалације конфликта. Надам се да неће доћи до тога.

У АзН сте задужени за Балкан, са ким остварујете најбољу сарадњу?

Као члан комисије Бундестага за економску сарадњу и развој, задужен сам за Азију и источну Европу, што укључује и Балкан. Дуго имам блиске односе са људима из Србије и јако ми се свиђа земља.

(Пријатељи. Маркус Фронмајер са Мирославом Паровићем – из Архиве Слободара)

Који је Ваш политички став о Косову и Метохији?

Савезна влада Немачке је одлучила да призна независност Косова и сецесију од Србије. Ја се не слажем са овом одлуком јер није у складу са принципима међународног права коју су водили немачку владу кад је доносила одлуке у другим сличним случајевима. На пример, немачка влада не признаје Крим као део Руске Федерације, иако је народ Крима јасно изразио жељу да се одвоји од Украјине. Исти случај је и са Каталонијом, где је демократски изабран парламент Каталоније прогласио независност. Примери Крима и Каталоније су изрази самоопредељења које је немачка влада одлучила да игнорише. На Косову, из неког разлога, немачка влада је одлучила да не игнорише него да призна сецесију. Ово је контрадикторно немачкој спољној политици и једноставно неправедно према Србији. Да скратим причу, Косово је за мене Србија.

Кажете да Вам се допада Србија. Да ли са неком странком из Србије имате сарадњу?

Од 2014 године имам добар однос са Мирославом Паровићем из Народног Слободарског Покрета. Имамо много заједничких пројеката како да побољшамо немачко-српске односе. Иако у овом тренутку нема званично потписане сарадње између наша два покрета, много битније од парчета папира је имати заједничку визију и пројекте. Ми смо сарађивали и радили заједно у прошлости и наставићемо у будућности.

Када вас можемо очекивати у Србији?

Надам се да ћу провести пар дана маја у Србији. Лепа је прилика да се одморим а и продискутујем са мојим пријатељима у Србији о будућности наших земаља и Европе.