Прочитај ми чланак

ЈЕРМЕНИЈА – МАТЕМАТИКА ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ: Како 7,7% гласова бирача постаје већина

0

Након што је под притиском “Обојених револуционара” премијер Јерменије Серж Саргсјан поднио оставку, дужност премијера привремено врши његов заменик Карен Карапетјан. Обојица су лидери владајуће Републиканске странке у Арменији, која има већину у Народној скупштини.

Никол Пашињан, из опозиционе странке Излаз, који је прогласио и води “Обојену револуцију”, након што је успио да оствари први циљ, смену премијера Саргсјана, сада жели преузети власт у земљи, иако је његова странка на прошлим изборима добила само 7,78% гласова. Након што је због илегално одржаних скупова и изазивања насилних нереда у земљи био притворен два дана, јуче је поручио како жели мирну транзицију власти, а ако се то не догоди, тражиће ванредне превремене изборе.

Састав јерменске Народне скупштине

Пре свега, подсетимо се како изгледа актуални сазив Народне скупштине Јерменије која има 105 народних посланика. То значи да странка или коалиција већину има с 53 посланичка гласа и може бирати премијера и владу.

На прошлим изборима, одржанима 2017. године, владајућа Републиканска странка бившег премијера Сержа Саргсјана је добила 49,17% гласова, па има 58 посланика.

Странка просперитета Јерменије, позната и као “Царукијанова алијанса”, по имену утемељитеља, привредника Гагика Царукијан, друга је снага у скупштини и добила је 27,35%, чиме је зарадила 31 посланичко место у Народној скупштини.

Излаз, странка вође “Обојене револуције“, Николе Пашињана, на изборима је добила 7,78% гласова и има 9 парламентарних посланика у Народној скупштини Јерменије.

Последња је Јерменска револуционарна федерација (АРФ), која је освојила 6,58% гласова и има 7 посланика. Прошле године је владајућа Републиканска странка потписала коалицијски споразум с Револуционарном федерацијом и тако осигурала подршку 55,75% бирача. Остале странке нису прешле изборни праг.

„Премијера неће бирати улица”

Након што су попустили гласној и корумпираној мањини, Никола Пашињана, којем су помоћ пружиле два женска невладина удружења, које воде Лара Ахаронилан, држављанка Канаде, те Маро Матосyан, која је држављанка Сједињених Држава, републиканци су поручили како се премијер неће бирати на улици.

Иако је лако приметити ко стоји иза рушења власти у Еревану, треба додати да дугогодишња владавина Републиканске странке није успјела решити бројне недаће становништва и да су се у доброј намери “Обојеној револуцији” придружили и Јерменци незадовољни животним стандардом и хроничним проблемима које муче јерменско друштво.

Но, актуални вршитељ дужности премијера Јерменије, Карен Карапетјан, изразио је став већине у парламенту о промени власти и поручио како се премијер неће бирати на улици.

lНе знам земљу у којој било који кандидат не може бити изабран. Што значи избор народа? Део људи жели да Никол Пашињан постане премијер, а други има свог кандидата и то треба бити одлучено избором”, рекао је Карапетјан.

Карен Карапетјан је истакнуо како се ништа не може учинити ван устава и закона земље. Политичке снаге требају одлучити како да се правила игре не мијењају.

„Што желимо учинити? Диктатуру? Морамо разумети кога жели наше друштво да буде изабран”, рекао је Карапетјан и подсећа да ће министри да наставе да раде као техничка влада, те да ће се следеће недељеу парламенту одржати избори за новог премијера, који ће потом саставити кабинет владе. Дакле, све се одвија као у било којој земљи у свету с вишестраначком парламентарном демократијом.

Математика “Обојене револуције” у којој 7,78% постаје више од 55,75%

Међутим, Никол Пашињан и његови сурадници другачије виде ситуацију и имају посебну математику у којој се 7,78% гласова претвара у 53 посланика, колико их је потребно за већину и да он буде изабран за премијера. С друге стране су Републиканска странка и АРФ који заједно имају 55,75% гласова и 65 посланика у Народној скупштини. Све да АРФ раскине коалицију, републиканци још увијек имају 58 посланика, пет више од парламентарне већине.

Посланик Пашињанове странке “Излаз”, Едмон Марукјан, рекао како зна где ће тражити 53 гласа за номинацију Никола Пашињана за премијера.

Према његовим речима, “Излаз” већ имати 9 гласова, “Царукијанова алијанса” ће им дати свој 31 глас, а још 7 посланика из АРФ у Народној скупштини ће гласати за Пашињана.

 

Према овој математици, Јерменска револуционарна федерација (АРФ), која је формално у коалицији с Републиканском странком, требала би прећи на страну Пашињана. Али она има само 7 посланичких мандата. Дакле, недостаје још 6 гласова, а они су у редовима владајуће Републиканске странке.

Марукјан је рекао како мисли добити већину:

„Републиканци су паметни људи и остаће паметни, јер у овој ситуацији немају избора”.

Што се тиче странке “Излаз”, Едмон Марукјан је рекао како су спремни радити на формирању привремене владе с Пашињаном на челу, иако о том питању с њим нису расправљали.

Овако се, према стратезима “Обојене револуције”, на власт долази с освојених 7,78% гласова на изборима и 9 од укупно 105 посланика у парламенту.

Подсетимо да је странка “Излаз” први пут појавила на изборима, а Никол Пашињан је, уз разна обећања о реформама, побољшању животног стандарда грађана и остало, као циљеве поставио излазак Јерменије из Евроазијске економске уније, придруживање ЕУ и “протеривање” руских војних база из земље, које су тамо и због заштите јужних граница Русије, али и заштите Јерменије која је у незавидном положају између Азербеџана и Турске.

У сваком случају, “Обојена револуција” у Јерменији још није завршена и ако Пашињан не оствари задатак, коју су му поставили његови налогодавци, следећи корак је наставак уличних нереда. Ако у овој сулудој математици чак и буде постављен за премијера, није јасно како ће формирати власт и који би то посланици из Републиканске странке прешли у “Излаз”?

Све ово су питања на која ћемо добити одговор у следећих неколико дана.