Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Вулин и ја смо два света различита

0

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић сматра неоправданом одлуку Владе Србије којом је означен као непожељна особа, као и да до даљњег није добродошао, јер су, каже, он и српски министар одбране Александар Вулин „два света“.

Крстичевић тврди да „никада никога није вређао, није рекао нешто што није истина и није одлазио у Србију, нити нешто лоше говорио“.

© Yt/Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

„Министар одбране Републике Србије Александар Вулин и ја смо два различита света. Ја сам фокусиран на развој и јачање војске Хрватске, на јачање система државне безбедности, као интереса Републике Хрватске. У послу се увек водим вредностима, одговорношћу и што је најбитније — да никад не чиним другоме нешто што не бих дао неко други чини мени“, рекао је Крстичевић, преноси Хина.

Хрватска агенција наводи да је Крстичевић, који је присуствовао округлом столу „Сећање на штабног генерала Јанка Бобетка“ у Хрватској војној школи „Др Фрањо Туђман“, „такав био и у Домовинском рату, након присилног одласка у пензију и рада у приватном сектору, а и данас као министар одбране“.

Крстичевић је оценио да је одлука Владе у Загребу о забрани уласка српског министра Вулина на територију Хрватске била оправдана.

„То је био наш одговор на провокације Вулина“, рекао је Крстичевић.

Он је изнео тврдњу да би то „урадила свака савремена, модерна држава, која води рачуна о свом суверенитету, достојанству и националним интересима“.

„Међутим, ова одлука је неоправдана, ово је одлука Владе Републике Србије, ја с њом могу да се носим и она више говори о њима“, казао је Крстичевић.

Упитан како коментарише разлоге одлуке српске Владе, Крстичевић је одговорио да су „можда разлози његово учествовање у Домовинском рату, што је био командант 4. гардијске бригаде, а може да буде још много разлога“, додавши да „оно што је радио и сада ради — часно служи Хрватској“.

На питање како види даљу сарадњу са Србијом, хрватски министар одбране је рекао да је он „увек за сарадњу“.

Крстичевић је навео и да је у сталном контакту са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем којег „треба питати какав ће бити хрватски одговор“.

Влада Србије одлучила је данас да хрватски министар одбране Дамир Крстичевић до даљњег није добродошао у Србију.