Прочитај ми чланак

ДР ШЕШЕЉ: Одржаћемо скуп у Хртковцима упркос најавама да ће бити забрањен!

0

Лидер Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ најавио је данас да ће та странка одржати планирани митинг 6. Маја, у сремском селу Хртковци, упркос најавама да полиција неће дозволити одржавање тог скупа.

„Чули смо информацију да полиција неће дозволити митинг. Полиција ништа не дозвољава, јер су митинзи слободна ствар грађана.Митинзи могу бити забрањени само под извесним условима. С обзиром да на митинзима Српске радикалне странке никада није било инцидената, угрожавања људи и имовине, као и то да они никада нису били рушилачки, нема разлога за забрану“, рекао је др Шешељ на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је рекао да нема проблем са тим ако неко други жели да одржи контрамитинг, али да је на полицији да тим људима каже да су радикали већ заказали митинг за 11 часова и да они могу да се окупе поподне или неки други дан.

„Наше право да одржавамо јавне скупове нико не сме да оспорава. Зато смо одлучили да у свакој варијанти 6. маја идемо у Хртковце. Молимо Бога да буде лепо време, да нас не омета киша и да не буде блата. Мада, кажу људи да су мајске кише божија благодет, али макар да не пада око 11 сати“, рекао је др Шешељ и додао да ће Српска радикална странка сама обезбеђивати скуп, те да ће њени представници имати прописану жуту одећу.

Др Шешељ је додао да ће представници Српске радикалне странке свакако отићи 6. маја у Хртковце, а да ће, у случају да полиција покуша да спречи скуп, кренути у шетњу по том селу.

„Ако нас полиција нападне, ми ћемо одмах сести на земљу. То је стара наша тактика јер онда и полиција не туче. Ако скуп буде забрањен, неће бити озвучења и бине, јер то могу да спрече, али да нас спрече да шетамо – то мало теже! А ако блокирају улаз у Хртковце, па ми смо се и раније показали да смо сналажљиви“, рекао је др Шешељ.

Он је додао да Српска радикална странка није добила одлуку о забрани скупа од полиције, већ да постоји само изјава министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Додао је и да ће се, у случају да писана одлука стигне у странку, она жалити у управном спору.

„Ако и буде забрањен скуп, ми идемо тамо. Уместо митинга, ми ћемо се размилети по Хртковцима до миле воље. Чист ваздух и мирис пољског цвећа ћемо удисати. Нисмо баш размишљали о роштиљу“, рекао је др Шешељ и додао да га не занима шта би то окупљање радикала у Хртковцима могло да „изазове у болесним мозговима“.

Др Шешељ је навео да се Српска радикална странка за тај скуп одлучила јер је он противправно осуђен у Хагу за нешто што се није десило у Хртковцима.Позвао је све који мисле другачије да покажу макар једног Хрвата који је насилно исељен из тог места и који је, касније, судски оспоравао договорену размену имовине са Србима из Хрватске.

„У чему је онда проблем? У мом говору? Па, тај говор није имао конкретног ефекта. Он може бити говор мржње, али не и злочин против човечности. То су две ствари космичке удаљености. Што бих враћао посланички мандат?Нисам ваљда полудео? Није добро протумачен закон, јер се то (враћање мандата) односи на онога ко је тек осуђен, па треба да иде, а не на неког ко је пре 100 година одлежао, па га накнадно осудили да то покрију и спрече га да тражи одштету“, рекао је др Шешељ.