Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Војска Србије данас у многобројним проблемима

0

Поводом новог сета закона о одбрани, председник Двери је изјавио да постоје добре ствари као што је набавка савременог наоружања, али да се занемарују бројни проблеми у којима се налази Војска Србије.

„Оно што се тренутно добро ради јесте покушај модернизације, набавке савременог наоружања и бољег опремања Војске Србије, као и неулазак у НАТО и војна сарадња са Русијом и Белорусијомˮ, рекао је Бошко Обрадовић. Он је додао да је проблем што се ћути о многобројним проблемима у којима се Војска Србије данас налази: ниска примања, напуштање Војске, прерано пензионисање најбољих и најискуснијих официра, нерешено питање ратних војних ветерана, породица погинулих и инвалида рата, прогон председника Војног синдиката…

Обрадовић је истакао да су за Српски покрет Двери посебно спорне мировне операције широм света у којима учествује преко 700 припадника српске војске и полиције. „Из државног буџета за ове сврхе издваја се преко милијарда и 800 милиона динара које би могле бити утрошене за много приоритетније ствари него што су решавања светских кризних жаришта за које нисмо одговорни.“ – рекао је он.

Лидер Двери је рекао да је спорна и приватизација наменске индустрије Србије која омогућава да странци постану сувласници до 49% ових стратешких предузећа, а за одређена предузећа и већински власници, као и да је веома проблематичан нови Закон о БИА који директору ове агенције, човеку од поверања Александра Вучића, даје неограничена права да запошљава, оцењује, унапређује и кадрира, што угрожава националну безбедност и отвара простор за партијско запошљавање у служби државне безбедности и прављење партијске полици је.

Обрадовић је на крају поновио питања на која је министар Вулин остао дужан одговоре:

1.Колико хиљада припадника ВС је напустило службу последњих неколико година?

2.Зашто профитабилна предузећа из области наменске индустрије стављамо у процес приватизације ако су до сада била изузета и да ли се тиме нарушава национална безбедност?

3.Да ли Савез организација резервних војних старешина треба да буде проглашен за удружење од посебног значаја за систем одбране?

4.Да ли треба вратити редовно служење војног рока и реактивирати пензионисане?

5.Како ће Војска Србије реаговати ако сепаратистичке власти у Приштини крену да војно заузимају север Косова и Метохије или понове било који други злочиначки чин против српског народа на територији Србије под окупацијом?

6.Да ли се министарство интересује за епилог судског процеса за шпијунажу из 2002. године када је маестралном акцијом војне службе безбедности на челу са генералом Ацом Томићем ухапшен тадашњи потпредседник Владе Момчило Перишић како одаје војне тајне шефу ЦИА за Балкан Џону Нејбору? Зашто тај процес стоји?

7.Да ли је у Министраству одбране седиште канцеларије НАТО у Београду и шта то значи за сувереност и безбедност државе Србије?

8.Зашто Србија не тражи повратак до 1000 припадника српског државног особља на КиМ, што нам следује по Резолуцији 12 44 СБ УН?

9. Да ли неко ко није служио Војску може да ради у безбедносним структурама, а неко без икаквих стручних квалификација да води безбедносно-информативну агенцију?

Инфо служба Двери