Прочитај ми чланак

ДРОН НА ТРОН: Тресе се саудијски дворац од „преврата“ – чистке тек следе

0

Саудијска Арабија се по медијским слободама врло мало разликује од Северне Кореје. Видели смо то и у суботу вече, када је, према информацијама неких западних и израелских медија, покушан државни удар. Наравно, званичници и медији у Ријаду то категорично негирају. Шта се заиста десило те ноћи?

Према званичној верзији Министарства унутрашњих послова Саудијске Арабије, у суботу на недељу на територији краљевског дворца у Ријаду се десио обичан инцидент: обезбеђење је приметило дрон-играчку, отворило ватру и оборило га. У међувремену, краљ и наследни принц су евакуисани у војни бункер. Тиме се све завршило, али је остало много нелогичности. На снимцима који су објављени на друштвеним мрежама стиче се утисак да је много људи обарало дрон, и то читавим арсеналом пешадијског оружја. Јаке детонације су брујале дуже од сат времена.

„Верзија да је покушан пуч уопште није искључена. Званично, Саудијска Арабија ће то наравно изричито порећи. Међутим, то је затворена држава. Има мало правих информација које се разликују од званичних. Да, могао је бити и највероватније је био повезан са незадовољством дела породице Сауд са политиком наследног принца Мухамеда“, рекао је за Спутњик војни експерт Анатолиј Несмијан.

Он сматра да принц-престолонаследник Мухамед нема куд јер Саудијска Арабија мора да се реформише и промени досадашњи економски модел који се базира на пуњење буџета приходима од нафте.

„Као увек, реформе аутоматски изазивају питање: на чији рачун? Мухамед је на то дао одговор: краљевска породица мора да жртвује део својих прихода, део свог богатства на извођење тих реформи, тим пре што је сума прилично озбиљна. Ради се о најмање три билиона долара, и то у догледној будућности. И зато је својим рођацима предложио да изваде новчанике. Не само њима, наравно, тамо има доста богатих људи који не улазе у краљевску породицу“, објашњава Несмијан.

Природно, то се не допада свима. Подсетимо, краљевска породица броји 25.000 чланова, од којих су 7.000 принчеви. Сви они живе на рачун буџета земље и немају намеру да се одричу својих апанажа. Да би попунио буџет, принц Мухамед је предузео радикалне мере: ухапсио је више од 60 најбогатијих и најутицајнијих личности краљевине, међу којим су принчеви, бивши министри, високи верски поглавари. Они су од новембра прошле године затворени у хотелу са пет звездица у Ријаду. Од њих престолонаследник можда планира да узме потребних сто милијарди долара за куповину америчког оружја.

„Природно, незадовољство је веома велико. Није проблем само у меркантилности. Он је озбиљно променио равнотежу снага унутар краљевске породице. На пример, клан бившег краља Абдулаха, између осталог син Абдулах Мутаб, командовао је Националном гардом Саудијске Арабије. Наследни принц Мухамед је практично одузео ту функцију клану Абдулаха, сменивши га са места команданта Националне гарде. И зато ту постоји незадовољство, јер осим новчаних ресурса клановима и племенским савезима се одузима и контрола над безбедносним ресурсима. Зато има много незадовољства и потпуно је могуће да је постојао покушај државног удара. Верија о дрону је врло слаба, не личи да су гађали на дрон“, додао је руски стручњак.

Несугласице у оквиру краљевске породице нису нешто необично, али је све кулминирало у јулу прошле године када је краљ Саудијске Арабије Салман извршио неку врсту „меког“ државног удар, променивши ред наслеђивања престола. Уместо свог синовца Мухамеда бин Наифа, за наследника је именовао сина Мухамеда. То је био први пут у историји Краљевства да отац предаје престо не брату, не рођаку, већ сину. Већ у августу су се појавиле гласине да је у Џиди покушан атентат на принца Мухамеда. Како говоре зли језици, иза тога су стајали најбогатији Саудијац ел Валид бен Талал и бивши наследник Мухамед бин Наиф. Оба су ухапшена кроз два месеца, наводно због корупције.

Овај догађај ће сигурно изазвати велику чистку у војсци, специјалним службама и државним органима, наравно, иза очију јавности. Међутим, то је само почетак. Краљ је јако болестан и питање је колико му је остало, а тада ће тек почети борба за престо. Наследни принц је у предности јер има пуну контролу над државним апаратом. Треба рећи да му је засд гарантована и подршка споља.