Прочитај ми чланак

ОРУЖАРИ У ПРОТЕСТУ: Скупштина Србије доноси закон – странцима војна индустрија

0

Закон о приватизацији домаће војне индустрије у уторак у Скупштини Србије.

Нацрт закона о производњи и промету наоружања и војне опреме којим је, поред осталог, превиђена и приватизација, односно продаја дела капитала домаћих војних фабрика иностраним и домаћим инвеститорима и компанијама, пред посланицима Скупштине Србије ће се наћи на седници републичког парламента која почиње наредног уторка.

Синдикат и радници Заставе оружја који одавно траже да се крагујевачка фабрика, због стратешког значаја за одбрану земље, изузме из одредби тог закона којима се превиђа приватизација српске војне индустрије за понедељак су, сазнаје лист Данас, заказали први протестни скуп, који ће бити организован испред старе Заставине управне зграде, на Тргу код ливца. Уколико надлежни и након тог протеста наставе да игноришу захтев да Застава буде изузета из предстојеће приватизације фабрика наменске производње, оружари ће да наставе и радикализују протесте.

Нацртом закона о производњи и промету наоружања предвиђена је продаја до 49 одсто капитала војних фабрика Застава оружје, Први партизан из Ужица, Слобода из Чачка, Крушик из Ваљева, Милан Благојевић из Лучана и Прва искра из Барича, које чине групацију Одбрамбена индустрија Србија (ОИС), иностраним и домаћим инвеститорима и компанијама. Законом је прописано да ниједан појединачни инвеститор не може да купи више од 15 одсто капитала фабрика ОИС. Инвеститоре међутим закон не спречава да са својим ћерка-фирмама купе и свих 49 посто капитала фабрика ОИС.

 

У осталим фабрикама домаће наменске производње инвеститори могу да купе и више од 51 одсто капитала и тако постану њихови већински власници.