Прочитај ми чланак

ТРАЖЕ ИЗБАЦИВАЊЕ: Чанков ЛСВ предао хашку пресуду Шешељу на писарницу Скупштине

0

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да је данас на писарници Скупштине Србије предата пресуда Жалбеног већа Механизма за међународне кривичне судове, које је осудило Војислава Шешеља на казну затвора од 10 година.

На тај начин је, каже лидер ЛСВ, Ненад Чанак, допуњен његов захтев од 13. априла упућен Одбору за административно буџетска и мандатно-имунитетска питања за сазивање хитне седнице како би било предложено да Скупштина констатује престанак мандата народном посланику Војиславу Шешељу.

Фото: А.С.

Чанак подсећа да је законом као један од разлога за престанак мандата посланику пре истека времена на које је изабран, наведена и правоснажна судска одлука којом је посланик осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест месеци.

ЛСВ сматра да је управо такав случај наступио и да Шешељ мандат треба да препусти следећем посланику на листи Српске радикалне странке.

Шешељ је, као што се види у пресуди, осуђен за ратни злочин, односно прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима 1992. године, навео је Чанак у саопштењу за медије, те додао да је пресуду добио од колега у Европском парламенту, а с обзиром да је претходно, како каже, председник Одбора Александар Мартиновић изјавио да не може да одузима мандат Шешељу на основу писања медија, али и да нема намеру да је сам тражи.

Истоветан текст пресуде објављен је и на веб-сајту Механизма за међународне кривичне судове Уједињених нација, наводи Чанак, који очекује да Одбор предложи парламенту да се Војиславу Шешељу констатује престанак мандата.