Прочитај ми чланак

САД: Кина, Иран, Русија и С. Кореја су снаге нестабилности

0

Администрација председника САД навела је Кину, Иран, Русију и Северну Кореју као "снаге нестабилности" због кршења људских права грађана тих и других земаља.

У годишњем извештају о људским правима у свету, Стејт департмент је издвојио те четири земље због тешког кршења људских права, укључујући ограничења слободе говора и окупљања, као и дозвољавања или вршења насиља над верским, етничким и другим мањинским групама.

Представљајући извештај, вршилац дужности америчког државног секретара Џон Саливен рекао је да „владе Кине, Русије, Ирана и Северне Кореје, на пример, свакодневно крше људска права грађана у оквиру својих граница“ и да су због тога „снаге нестабилности“.

У извештају је анализирано стање људских права у свакој земљи и територији на свету у 2017. години. То је први такав извештај који је у потпуности саставила Трампова администрација.

Стејт департмент је у извештају критичан према америчким савезницима Саудијској Арабији и Турској, али су најтеже оцене изнете на рачун традиционалних противника САД.

Област која је у ранијим годишњим извештајима названа „репродуктивна права“ сада носи назив „принуда у контроли рађања“, а та промена осликава позицију Трампове администрације која је противник абортуса.

Организације за заштиту људских права, укључујући Амнести интернешенел, критиковале су извештај Стејт департмента, наводећи да су Трампова унутрашња политика и блиски односи са земљама оптуженим за злоупотребе права, нанели велику штету кредибилитету САД као лидеру у заштити људских права.