Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ТРАЖИ ДРАСТИЧНЕ ПРОМЕНЕ У СРПСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ, а тичу се Косова

0

Министар спољних послова Ивица Дачић на седници Владе тражио је да Србија смањи број амбасада у земљама Европске уније, а повећа у оним државама које нису признале Косово, сазнаје незванично "Блиц".

На седници посвећеној годишњем извештају Европске комисије о напретку наше земље ка ЕУ, одржаној почетком ове недеље, министар Дачић рекао је да Влада треба да размотри дипломатску мрежу.

– Дачић је рекао да имамо превише амбасадора у европским земљама, да би требало да их затворимо у оним земљама које су признале Косово или које су за нас мање важне, односно да их преселимо у оне земље које нису признале или које намеравају да повуку признање – наводи извор „Блица“ са седнице Владе.

Бурно је реаговала Јадранка Јоксимовић која је, као министарка за европске интеграције, „одбранила“ свој ресор рекавши да то тако како је Дачић замислио не може.

Прича о прерасподели дипломатске мреже већ дуго постоји и уобичајена је ствар. Питање је само да ли је тренутак да у овој фази европских интеграција затварамо амбасаде у земљама ЕУ.

– Председник Вучић је дао налог да се размотри мрежа дипломатско-конзуларних представништава и број људи, као и да многе европске земље немају амбасаде у баш свим европским земљама. У складу са нашим политичким потребама ћемо о томе разговарати – рекао је шеф дипломатије.

Преиспитивање и прерасподела дипломатске мреже, како сазнајемо, у плану је и требало би да буде размотрено до краја године на нивоу целог света.

– Процена нашег државног врха је да немамо амбасаде у неким за нас веома важним земљама, попут Вијетнама, Чилеа, Перуа, као и у неким државама Африке, док Косово свуда обећава и отвара своја дипломатска представништва – каже саговорник „Блица“ из врха власти.

Министарка Јоксимовић, како сазнајемо, на седници Владе је рекла да амбасаде треба да буду отворене у балтичким земљама.

Када је реч о српској дипломатији, или боље речено њеној будућности, стање није најсјајније. Велики број врсних дипломата је пред пензијом, а недостаје квалитетан кадар када је реч о средњој генерацији амбасадора јер је у једном периоду дошло до вакуума.

Дачић је недавно најавио да ће ове године бити великих промена у најмање 30 до 40 дипломатско-конзуларних представништва. Он је нагласио да велики број запослених у ДКП испунио услове за одлазак у пензију, те да је потребна обнова дипломатије и доношење новог закона о спољним пословима.

– Тиме ћемо се бавити у овој години. Кључна ствар је наша борба за Косово и Метохију, да покажемо да није све готово. Да што више земаља повлачи признавање Косова и с друге стране да се изборимо за што јаснију позицију када је реч о европском курсу – рекао је Дачић и тиме потврдио целу причу.

Танасковић одлази, Лондон без амбасадора

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић повлачи се са тог места. Како је „Блиц“ први писао, Танасковић је тражио да буде враћен због приватних разлога, али је, како смо сазнали, навео и да је незадовољан сарадњом са генералним секретаријатом МСП-а. Од повратка амбасадора Огњена Прибићевића из Лондона, септембра прошле године, Србија нема амбасадора ни у енглеској престоници.