Прочитај ми чланак

РУСКИ МЕДИЈИ: Кустурица „запалио“ публику на концерту у петербуршком позоришту

0

Славни српски глумац, редитељ и музичар одржао је са својом рок групом The No smoking orchestra концерт на сцени Театра на Васиљевском у Санкт Петербургу у оквиру фестивала „Всеволожская весна". Сарадњу са овим позориштем започео је још пре десет година, а Петербург братски зове Питер, пренели су руски медији.

Како се наводи, Кустурица је са сцене толико „жарио и палио“ да френетични аплаузи нису престајали све време концерта. На бис је извео песму „Команданте“, посвећену Фиделу Кастру, за коју је рекао да му је омиљена.

„Специјално за губернатора“, рекао је он са сцене. Губернатор Лењинградске области Александар Дрозденко био је, иначе, у публици.

Регионални симфонијски оркестар позвао је да гостује на фестивалу руске музике „Бољшој“ који се одржава у Дрвенграду. У свом етноселу желео би, како је рекао, и да организује Дане Лењинградске области.

Бенд The No smoking orchestra наступио je у Санкт Петербургу на концерту насловљеном по Кустуричином новом филму „На млечном путу“, у коме се редитељ појављује и у главној улози, а партнерка му је Моника Белучи.

Кустурица који је раније гостујући на Криму обећао да ће лепе житељке руског полуострва ангажовати као глумице, „признао“ је новинарима да би у тој улози могле да се нађу и девојке из Лењинградске области.

Још је рекао да ће његов нови филм који ће снимати у Кини бити експеримент какав досад није виђен, и да жели да од кнеза Мишкина направи Раскољникова.

Говорио је и о будућности кинематографије, истичући да се улога уметности озбиљно мења, и да би филм за 50 година могао да нестане, а „светом владају роботи“.

У Театру на Васиљевском који је српска публка имала прилике да упозна на гостовањима овог ансамбла широм Србије, отворена je и изложба фотографија „Косово срце Србије“ посвећена животу Срба у енклавама на Косову и Метохији. У пратећем материјалу уз изложбу која ће бити отворена до 22. јула организатори су записали:

„Стари споменици православне српске архитектуре и културе од којих су многи уврштени у Унескову листу светске баштине налазе се у рушевинама, а Срби који нису отишли са Косова, живе одсечени од света у малим заједницама, оскудевајући готово у свему“.