Прочитај ми чланак

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: НАТО се свети противницима САД, а отео нам је Космет

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије говорио је за РИА Новости о НАТО и бомбардовању Србије и Црне Горе.

ПОДГОРИЦА – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је за РИА Новости да је НАТО милитаристичка организација која се свети противницима европских и америчких центара моћи.

– У време Варшавског уговора молили смо се Богу да би он ишчезао, како би се онда словенски православни народи ослободили од бољшевизма. Ми смо тада полагали наду на европску и америчку демократију. Но, нажалост, шта се десило? НАТО, који је основан као супротстављање Варшавском пакту, сада је сам постао милитаристичка организација која намерава да управља судбином света, која је „у име“ демократије и људских права почела бомбардовање наше државе Југославије, затим Србије и Црне Горе. Пострадале су стотине и хиљаде људи, порушени су мостови, болнице, државни и духовни центри… Мноштво људи је изгинуло, нарочито на Косову и Метохији, казао је Амфилохије, а преноси портал Митрополије-црногорско приморске.

Као најстрашније, наводи даље владика, отели су Косово и Метохију, жилу куцавицу српског народа и Српске цркве и створили некакву лажљиву нову државу.

– Уверен сам да су тиме припремили оно што сада раде на Украјини. Они потпирују грађански рат, у коме браћа убијају браћу. Подржавају мржњу између православног народа Украјине и руског народа. Сада видимо да бомбардују Сирију. То је безумље и стид за Европску унију и Америку. На основу чега они граде будућност овог света, настављајући братоубилачки рат? Ја као митрополит црногорски припадам Цркви која је створила Црну Гору као државу. Зато не могу да не кажем да је то безумље. Није могуће на таквим темељима градити будућност ни Црне Горе, ни Европе, ни Русије, ни Сирије, ни Азије, ни Америке. Зато искрено нисам сагласан са уласком у НАТО. И не само ја, него и 85 процената становништва Црне Горе. Такође нисам сагласан ни са признањем лажне државе Косово. То је саградио НАТО кроз бомбардовање, казао је он.

На питање због чега су државне власти Црне Горе решила да приступе НАТО, митрополит Амфилохије одговара да се ради о приватним, а не интересима Црне Горе.

– Некада су тражили помоћ Русије, и Русија им је помогла да дођу до независности. Сада су се окренули од Русије, уводе јој санкције. Сав народ зна да је безумље то што они раде.То су људи који су се обогатили пошто су прогласили независност Црне Горе. Но нажалост, то није Црна Гора која је била у време краља Николе Првог Петровића. То је Црна Гора коју је основао Јосип Броз Тито, комунистичка Црна Гора – у тим границама. Древна Црна Гора није била без Косова и Метохије.

То је било међународно признато и у време краља Николе, тако је било и у време Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљевине Југославије… Русија им је помогла да постану независни 2006. године. А сада они узимају политику НАТО-а као своју и избацују Русе из Црне Горе. Руси су овде уложили огроман новац, а они то сада пљачкају и дају другоме. Те некретнине сада добија дружина с Косова овдашњих властодржаца, истакао је Амфилохије.