Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ НА ЈАЛТИ: Крим је Русија, Косово је Србија

0

У оквиру првог дана 4. Међународног економског форума на Криму, одржан је округли сто на тему: „ЕУ-Русија: Механизми за превазилажење кризе“, а међу 10 говорника био је и лидер Двери Бошко Обрадовић.

Он је у свом говору истакао да су проблеми између ЕУ и Русије продукт интереса атлантистичких елита у земљама ЕУ и утицаја САД на њихове одлуке, и да подједнако штете наносе интересима обичних грађана и ЕУ и Русије.

Како је рекао Обрадовић, ако се погледају мере које ЕУ предузима против Русије видеће се да су оне засноване на двоструким аршинима и да осликавају интересе САД. Он као пример наводи да су економске санкције у највећој мери усмерене ка одбрамбеним и енергетским компанијама из Русије, а то су области у којима је Русија конкурентна у свету, и да је протеривање руских дипломата због „случаја Скрипаљˮ започето на иницијативу САД.

„Већ из ових примера видимо да би за превазилажење кризе – за почетак – било добро да ЕУ, односно политичке елите ЕУ, почну да доносе одлуке у интересу својих држава, а не у интересу САД. А тај интерес је несумњиво у сарадњи са Русијом, која је и сама део Европе, а нарочито у сарадњи у области енергетике“ – рекао је лидер Двери.

Обрадовић је на крају истакао да у Европи јача блок партија које су за Европу нација и за сарадњу са Русијом, а говор је закључио реченицом: „Крим је Русија – Косово је Србија!“.

Округли сто је одржан у чувеном Ливадијском дворцу, некадашњој летњој резиденцији руског цара Николаја Романова, историјском месту у коме су се у фебруару 1945. године срели Стаљин, Рузвелт и Черчил.

Информативна служба Двери

Механизми за превазилажење кризе у односима ЕУ-Русија

Од економских санкција до „случаја Скрипаљˮ – односи између ЕУ и Русије су, како видимо ових дана, прилично затегнути. Један од начина да се та криза премости треба да буде и овај Форум на коме данас говоримо, као и сличне конференције на којима би политички и економски представници из ЕУ и Русије могли да разговарају и превазиђу проблеме. Јер ови проблеми, који су продукт политичких интереса атлантистичке елите у земљама ЕУ, оптерећују привреду и становништво и ЕУ и Русије.
Оно што је кључни проблем је начин одлучивања Европске уније у области заједничке спољне и безбедносне политике и утицај САД на те одлуке. Ако добро погледамо све досадашње мере које је ЕУ предузела против Русије видећемо две ствари:

Прво, узроци за увођење мера су засновани на двоструким аршинима. ЕУ је 2014. године увела санкције Русији због, како они то зову, анексије Крима. Дакле, у овом случају, то што су се грађани Крима изјаснили на референдуму за европске комесаре нема никакав значај и ту се не брани право народа на самоопредељење, док се рецимо потпуно другачије гледа на случај Косова, на ком да узгред поменемо, никакав референдум никада није одржан.

Друго, све мере које су предузете осликавају интересе САД. Економске санкције су у највећој мери усмерене ка одбрамбеним и енергетским компанијама из Русије, а баш то су области у којима је Русија конкурентна у свету. Протеривање руских дипломата због „случаја Скрипаљˮ је опет започето на иницијативу САД.

Већ из ових примера видимо да би за превазилажење кризе – за почетак – било добро да ЕУ, односно политичке елите ЕУ почну да доносе одлуке у интересу својих држава, а не у интересу САД. А тај интерес је несумњиво у сарадњи са Русијом, која је и сама део Европе,а нарочито у сарадњи у области енергетике.

Велики немачки мислилац Освалд Шпенглер, у свом капиталном делу „Пропаст Западаˮ, прорекао је да хришћанству Достојевског и Русији припада трећи миленијум после Христа. Такође, сматрао је да Немачка може и треба да економски сарађује, пре свега, са Русијом. Овај далековиди савет Шпенглера данас би требало да следе сви европски народи. Јер, савремена Европа и свет не могу се замислити без Русије. Европа није исто што и ЕУ. Парадоксално, док ових дана јачају антируски политички потези широм Европе – у Европи никада није био јачи међународни блок политичких партија које желе Европу нација, а не ЕУ као америчку колонију, и које су за много чвршћу и бољу сарадњу са Русијом.

Будућа превласт тих нових политичких снага у Европи, међу које спада и Српски покрет Двери из Србије, донеће и механизме за превазилажење кризе у односима са Русијом. И да не заборавим да поновим мисао са мог првог доласка овде на Крим пре три године: Крим је Русија – Косово је Србија!

Бошко Обрадовић
Народни посланик у Народној скупштини Републике Србије
и председник Српског покрета Двери