Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Спровешћемо препоруке, забринути смо због Косова

0

Спремни смо да проведемо бројне препоруке Европске комисије, изјавио је вечерас председник Александар Вучић на прес-конференцији с Федериком Могерини, али је истакао да је питање Косова најважније питање.

Уверен је, ипак, како је истакао, да уз подршку високе представнице ЕУ Федерике Могерини, све тешкоће, опасности и препреке које се налазе на нашем путу можемо да избегнемо.

Председник Србије је рекао да је задовољан позитивним извештајем ЕК о напретку Србије, који је претежно позитиван и у којем је препозната посвећеност Србије приступним преговорима и чланству ЕУ.

Вучић је на заједничкој конференцији за штампу рекао да је задовољан напорима које је Србија предузела пре свега у економској сфери, као и постигнутим успесима.

Указао је да не мора да наглашава колики је значај односа са ЕУ, подсећајући да 68 одсто укупне трговинске размене иде ка ЕУ, а када се додају и земље региона које се налазе на европском путу, онда то чини 90 одсто.

„То недвосмислено говори о најснажнијем животном и рационалном делу којим обезбеђујемо будућност своје деце и народу“, објаснио је он.

Вучић је пренео да је са Могеринијевом разговарао и о поглављима у којима је постигнут мањи напредак, као и о онима где по мишљењу Европске комисије није било напретка.

„Нисмо се у свему усагласили, али смо спремни да се посебно посветимо унапређењу дела који се односи на владавину права. Спремни смо да чујемо, саслушамо и проведемо бројне препоруке ЕК по том питању. Сматрамо да тиме радимо добар посао за нашу земљу, правећи бољи правни амбијент, правну сигурност, што је добро за привлачење инвеститора“, рекао је он.

Вучић је указао да је разговарано и о регионалној стабилности, а наравно и о Косову ио Метохији.

„Када дођете до тог питања, свакако да ми у Србији имамо много тога да кажемо што је другачије виђење од онога што говоре многе земље чланице ЕУ и људи у Приштини. Захвалан сам Могеринијевој на њеном посвећеном раду, њеном тиму, госпођи Ајхорст такође, што смо могли увек бар да покушамо да решимо проблеме са Приштином“, рекао је он.

Вучић је нагласио да је то најважније питање, због којег је веома забринут, и изразио наду да уз подршку Могеринијеве и многих других можемо да избегнемо тешкоће и опасности, препреке које се налазе на нашем путу.

„Чини ми се и мислим да људи у Србији умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде који би се примењивали према Србији и осталима, што није увек случај када смо ми у питању, и то је разлог што имате поштовање код грађана Србије“, поручио је он Могеринијевој.

Изразио је наду да ћемо ову прилику, као и Самит у Софији, искористити као додатни подстрек не само за напредак ка ЕУ, него и за уређење земље, за политички, економски и напредак у владавини права.