Прочитај ми чланак

ШПАНСКА СЕРИЈА ОД ОПОЗИЦИЈЕ Јанковић одбио Ђиласа; Јеремић: Смирите страсти

0

Након одлуке да не уђе у Савез за Србију, Саша Јанковић поручује да је битно да опозиција зна шта и како хоће, а Вук Јеремић позива да се смире страсти.

Савез није прихватљив за ПСГ јер се, како је саопштило председништво, бави формом и поделом функција уместо изградњом јасне политичке визије. Оваква одлука све је сем очекиване, имајући у виду да се већ дуже време зна какве су понуде на столу, али и да су пре месец и по дана исти актери стали у једну колону за изборе у Београду.

Шта је кумовало таквој одлуци? Политичко неискуство, сујета лидера или скривени адут ПСГ? Шта год, овакав политички рулет би могао скупо да кошта и опозицију и ПСГ, с обзиром на то да су исти потез повукли и са Демократском странком.

САЗНАЈЕМО Ђилас, Јанковић и Јеремић крајем недеље разговарају о уједињењу опозиције
Јанковић: Ђиласов предлог о формирању „Савеза за Србију“ није једини, разговара се и о другим
Страсти је јуче покушао да смири председник Народне странке Вук Јеремић, уз поруку да је потребно „охладити главу“.

– Политика је жив процес, долази и до размимоилажења. Верујем да ћемо пронаћи начин да превазиђемо сва неслагања. Потребан нам је заједнички наступ. Има више идеја како да опозиција заједно делује. Народна странка ће учинити све да се пронађе заједнички именитељ. Уверен сам да ћемо модалитет пронаћи и да неће бити трајних препрека – рекао је Јеремић.

А на констатације да је сујета та која квари договор опозиције, Јанковић за „Блиц“ одговара:

– То је нонсенс. Мит који гаје они који уверавају грађане да су сви исти и да нема спаса. Опозицији и Србији треба сагласност о томе шта нећемо и како и шта хоћемо, иначе ћемо после Вучића проћи као ДОС. А да сујета није у питању, показали смо кад смо, пошто смо се о циљу и начину договорили за Београд, без икаквих проблема ставили једног испред свих нас. Окупљање “против” је најлакше, али није довољно добро, то показују резултати избора. ПСГ верује у права решења и има знања и храбрости да их понуди и стане чврсто уз њих и кад то на први поглед није популарно – каже Јанковић.

А то да оно што није веома популарно може пуно да кошта, оцењује извршни директор Цесида Бојан Клачар.

– Ово је политички веома ризичан потез ПСГ, ризичнији него кад је раскинуо сарадњу са ДС. Тада је имао договорену сарадњу са Ђиласом, коју је сад изгубио – напомиње Клачар.

Клачар не види ниједан добар разлог за ову одлуку и напомиње да је сва прилика да иза ње стоје самосвојни појединци који нису способни да сагледају дубље стање.

– Такође, могуће је да немају истраживања која би им дала одговоре на питања, али ни стручног саветника који би на рационалан начин приступио свему. Не верујем да иза свега стоји и неки скривени адут – каже Клачар.

Подсетимо, пре три дана је одржан састанак лидера опозиције Јанковића, Ђиласа и Јеремића. На столу су била три предлога, договорено је да се разговори наставе. Међутим, само неколико сати касније ПСГ је саопштио да не намерава да уђе у савез.

Ђилас: Без коментара

Бивши лидер ДС и градоначелник Београда Драган Ђилас није хтео да коментарише одлуку ПСГ да одбије његов предлог о формирању опозиционог Савеза за Србију. На питање „Блица“ рекао је да не жели да коментарише одлуке председништва Покрета. Одлука ПСГ, како сазнајемо, неће утицати на Ђиласову одлуку да формира савез, а велике су шансе да у њему буде и Јеремић.