Прочитај ми чланак

МОГЕРИНИ: Препознали смо решеност Вучића да Србију уведе у Европску унију

0

Идете у правом смеру, европска перспектива је опипљива, поручила је вечерас у Београду шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и истакла да је Брисел препознао решеност председника Александра Вучића да Србију уведе у Европску унију.

Обраћајући се медијима после разговора са председником Србије, другог за последње две недеље, како је сама истакла, Могерини је рекла да придаје велики значај чињеници да је у Београду, да је желела да лично дође у Београд после представљања Извештаја ЕК о напретку.

– Порука коју доносим није само билатерална, упућена само Србији, већ има регионалани карактер – перспектива члнаства у ЕУ је опипљива за цео регион, а посебно за Србију и Црну Гору. Захваљући раду Србија иде у добром правцу – рекла је она.

Подсетила је да је током предсатављања Извештаја у Стразбуру јасно речено да преговори са Србијом напредују добро.

– Отворили смо 12 од 35 поглавља и добри су изгледи да се отворе и нова у току бугарског председвања – рекла је Могерини, додајући да је импресионирана енергијом, амбицијом, вољом, свуда па и у Београду се иде даље, да се настави са реформама и путем ка чланству у ЕУ.

 

– Поштовани председниче, препознали смо решеност ваше земље, под вашим вођством и уз рад владе коју сте водили, и све што сте до сада учинили на путу ка чланству – рекла је она.

Наводећи да ЕК међу многима слови за строгу и немилосрдну и као неко ко не даје поклоне, Могерини је рекла да је убеђена да је процес проширења на Западни Балкан „поклон који сами себи треба да дамо у ЕУ“.

Она је, такође, указала да се у Извештају наводе и области у којима је констатован напредак али неопходан додатан рад.

– Знам да су председник и валда свесни тога где треба уложити додатни труд, и у којим областима – рекла је она.

Истакавши да је са Вучићем разговарала и о дијалогу Београда и Приштине, она каже:

– Имамо нову фазу усмерену ка постизању циља, а то су правно-обавезујући споразуми. Разматрали смо и примену раније постигнутиох споразума и нагласила бих овде, као и пре у Приштини, и у Београду и у Бриселу, да постоји потреба да се сви договори морају применити. Крајње је време за то

То је, каже, кредибилна основа за даљи рад у новој фази дијалога.

– Потребно је обавити још доста посла. Ту је и формирање ЗСО и споразум о енергетици – додала је она.

Говорећи о предстојећем самиту у Софији, она је рекла да се нада да ће састанак, који долази знатно после Солуна, дати нови подрстрек дубљој сарадњи у региону и да ће бити одато приознање за заједнички рад раду на путу ка ЕУ и учвршћивању реформи.

Она је споменула и конкретне податке који говоре о томе да „ЕУ и србија корачају руку под руку у корист грађана Србије“: ЕУ ј енајвећи трговински партнер Србије, 65 одсто српског извоза иде у ЕУ, 80 одсто страних директних инвестиција у Србији је из ЕУ, генерисана су средстав у висини од једне и по милијарде ерва и отворено 2.500 радних места у Србији, скоро 3.000 студената, професора, научника учествовало је у програму „еразмус плус“.

Говорила је и о снажној подршци из буџета ЕУ у износу од 4 милијарди евра за наредни период.

– Све те бројке говоре саме за себе. Ово је само почетак, мали елемент на пут ка ЕУ и чланству. Ја бих вам, Александре, захвалила на посвећености и решености која је овој земљи омогућила да напрдује – закључила је Могерини.