Прочитај ми чланак

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Молим се Богу да уразуми Вучића да поништи Бриселски спораз

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у интервјуу за Недељник говори о свим својим везама са политичарима, календару, избору за патријарха, Косову...

„Запањен сам. Жао ми је због њих, искрено речено. Пре свега, ја нисам ни Вучића ни њих ничиме повредио. Изразио сам бригу, да се бринем, рецимо, због ове политике која се води од Бриселског споразума који су потписали 2013. године, да ће се одрећи Косова и Метохије. То није напад ни на кога“, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у интервјуу за нови број Недељника, на питање како је доживео медијске нападе министара из власти пре неколико месеци.

„Ако је нешто могло да се схвати као напад, онда је то било када смо држали опело Влади, где је на челу био Ивица Дачић и Скупштини Србије. Дачић каже: Ја сам сад васкрсао. Дај Боже, он је рођен у Призрену, видим да ипак има здравије осећање. Дај Боже да оно и преовлада. Чак је скоро рекао да ће тражити да се поништи Бриселски споразум. Ја се молим Господу, да Бог уразуми и Вучића и да пониште тај споразум“, рекао је митрополит Амфилохије.

Један од најутицајнијих епископа у Српској православној цркви, напунио је у јануару 80 година.

Неколико месеци смо се договарали о интервјуу у ком би говорио о својим животним искуствима. Откако је уписао богословску школу, до данашњих дана. Причао нам је и о свим својим везама са политичарима – а то је, испоставиће се, незаобилазна тема када се сагледава његов живот – још од кад му је комунистички првак Црне Горе Блажо Јовановић скинуо сламнати шешир као младићу, па до последњих медијских напада од српских министара који су реаговали на његову изјаву како би председник Вучић могао да се одрекне Косова.

Митрополит Амфилохије у интервјуу за Недељник говорио је први пут и о уласку у СПЦ, сукобима с комунистима, расколу, Јустину Поповићу који га је спречио да живот проведе на Светој Гори, Милошевићу, Милу Ђукановићу, опелу за Ђинђића, Артемију, календару, избору за патријарха, Косову…

Говорио је и о недавно најављеним променама у Уставу СПЦ, као и о промени избора за патријарха. На питање да ли је „апостолски жреб“ одужио своје, он каже:

„То је била реакција на насиље Комунистичке партије и принуду коју су имали за време избора патријарха Викентија и патријарха Германа. Друго је што, ипак, они нису, што се каже, играли уз њихове дипле. Али је то био повод да не може власт да утиче. Видећемо. А можда не би било лоше ни да остане, пошто власт увек хоће да се петља (смех).

Ова два избора жребом су одлична. Други пут сам и ја био кандидат и Богу сам благодаран што ме је прошао тај жреб“, рекао је он.

На питање зашто не би желео да буде патријар, рекао је:

„Зато што је ово моја мера. С друге стране, искрено речено, због цркве у Црној Гори. Осећам да је то моје звање и прозвање, од 1953. године сам ту…“