Прочитај ми чланак

АСАД ФРАНЦУСКОЈ ВРАТИО ОРДЕН: “Није часно” да носи одликовање “поданика САД”

0

Кабинет сиријског председника Башара ел Асада саопштио је вечерас да је одликовање Легије части које је Француска 2001. године доделила Асаду враћено Паризу

Кабинет сиријског председника Башара ел Асада саопштио је вечерас да је одликовање Легије части које је Француска 2001. године доделила Асаду враћено Паризу после учешћа те земље у недавном ваздушном нападу на сиријска војна постројења.

© REUTERS/ SANA/Handout via Reuters

Окружење француског председника Емануела Макрона саопштило је у понедељак да Француска намерава да покрене процедуру повратка одликовања.

„Сиријско Министарство иностраних послова данас је званично вратило држави Француској, путем румунске амбасаде у Дамаску која представља француске интересе у Сирији, одликовање Велики крст Легије части, које је председник Француске Жак Ширак доделио председнику Асаду“, наводи се у саопштењу.

Одлука о враћању одликовања донета је после учешћа Француске „у агресији заједно са САД и Великом Британијом“ на Сирију 14. априла ове године, додао је Асадов кабинет.

Снаге САД, Велике Британије и Француске спровеле су ваздушне нападе после оптужбе да су Асадове снаге 7. априла користиле хемијско оружје у нападу у Думи, последњем побуњеничком упоришту код Дамаска.

„Није часно за председника Асада да носи одликовање једног режима који је поданик Сједињених Америчких Држава, с којима подржава терористе“, додаје се у саопштењу.

Ширак је одликовао Асада 2001. године након што је наследио оца Хафеза ел Асада као председник Сирије.