Прочитај ми чланак

СРБИ УГАСИЛИ ХИЉАДЕ ПЕСАМА МАКЕДОНАЦА на Јутјуб каналу због плагијата

0

Неколико хиљада песама македонских поп и фолк певача ових дана је избрисано са интернет канала Јутјуб јер су биле плагијат. Тачније, песме су уклоњене јер су биле преузете и преснимљене без дозволе продукције која је поседовала ауторска права.

Према писању скопског портала и недељника Фокус, српска продуцентска кућа Вејв Ентертејмент надлежној служби у Јутјуб је доставила листу видеа са песмама за које поседује ауторска права, а које су македонски музичари преузели и преснимили без дозволе. Након тога, ти снимци су били избрисани са Јутјуб канала.

Осим тога, аутори песама које су Македонци нелегално преснимили, припремају заједничку тужбу да би остварили своја ауторска права и да се убудуће не настави са старом праксом – грађења каријере и стицања зараде са музиком за коју немају откупљена ауторска права.

Из естрадних кругова скопски Фокус дознаје да су македонски певачи, због зависти, често сами пријављивали своје колеге плагијаторе код продуцената који су имали ауторска права за одређене песме. Међу македонским музичарима се могу ћути коментари да је ово уствари рат између самих певача због све веће конкуренције.

– Снимају кавере неких песама а да при том од никога нису затражили дозволу. Игноришу ауторе и певаче и снимају плагијате. Данас већ и сам Јутјуб препознаје ритмове па аутоматски брише песму са канала, иако можда цела песма није плагијат, већ само њен одређени део. Све је то у реду, али дешава се да буду избрисане и старе народне песме, чији аутор је непознат, а које су препевали бројни македонски певачи. Избрисане су, рецимо, песме “Облаче ле бело”, “Судбо моја”, “Лиљано моме” и многе друге, које изводе бројни музичари.

Неке од продукција су избрисане песме ставиле под своју заштиту и могу да се поново вратити у етар на Јутјуб каналу само ако се докажу ауторска права – изјавио је за Фокус продуцент познате македонске музичке продукције, који није желео да му се објави име.

Да би сазнали више детаља о њиховој акцији брисања хиљаде песама са Јутјуб канала које су отпевали македонски певачи, Фокус је електронским путем контактирао са српском продукцијом Вејв Ентертејмент, али одговор још нису добили.