Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Шешељ изгазио хрватску заставу и псовао хрватску делегацију

0

Након инцидента у Београду током којег је Војислав Шешељ псовао хрватску делегацију која борави у посети Србији и газио хрватску заставу у Скупштини Србије, делегација Хрватске отказала је сусрет са министарком Јадранком Јоксимовић и повукла се у зграду хрватске амбасаде у Београду.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић почео је данас дводневну службену посету Србији сусретом са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ псовао је хрватску делегацију која борави у посети Србији и газио је хрватску заставу у Скупштини Србије, саопштила је та странка.

„Шешељ је на улазу у Народну скупштину угледао хрватску заставу, притрчао је, оборио заставу на бетон, покушао да исцепа заставу, а онда су је он и посланик Филип Стојановић газили“, наводи се у саопштењу.

Шешељ је након тога ушао у скупштинско предворје, где се налазила делегација Хрватског сабора. Он им је, како наводе радикали, пришао и рекао да је „изгазио усташку заставу“ и упутио псовке.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила „брутални покушај угрожавања достојанства Народне скупштине Србије и делегације Сабора Републике Хрватске“ од стране народног посланика Војислава Шешеља.

„Исказано непоштавање према државним симболима Републике Хрватске, чија се делегација на челу са председником Сабора Горданом Јандроковићем налази у првој историјској посети Србији, недопустиво је и представља увреду и за српски народ који се дичи традицијом гостопримства“, навела је Гојковић.

Како је рекла, инциденти и провокације ове врсте, било да се дешавају овде у Београду, или у Загребу, као што је био случај приликом недавне посете председника Републике Србије Александра Вучића, не могу и неће довести у питање чврсту решеност Републике Србије да гради и унапређује добросуседске односе са Републиком Хрватском, зарад будућности наших грађана, мира и стабилности у региону.