Прочитај ми чланак

СЕКСИ СКАКАВЦИ СА ЗЛАТИБОРА: Да скачете ко маче на колаче

0

На Златибору се продаје читава апотека „чудотворних и лековитих“ производа. Секси коктели најбоље иду у време стручних семинара, када се тресе хотел „Палисад“ - тврде продавци.

„Секси салата скочко“ се продаје уз упозорење купцима: „Пре употребе прозоре отворити да не магле“. Уз „златиборски самокрес“ иде и апел: „Пре употребе треба припазити која је количина довољна за опаљивање“.

– Видиш, мико, ово ти је против ћелавости. Утрљаш трипут дневно на главу, и догодине, мико, дођеш на Златибор ко хипик. Ааа, мико – хвали златиборски пијачни продавац текућину спаковану у пластичну боцу од 20 милилитара, а пуначкој жени дотура исту такву, на којој пише „за мршављење“. Три капи пре јела.

– А које вам је ово катарион уље, без Н…

– Ма то ти је, мико, моја баба писала, па оманула слово – каже.

За Златибор се некада причало да на њему живе луди људи и јалова говеда, а данас, кад их је дрмнуо туристички бум, постао је, поред осталог, алтернативни центар народне медицине. Ту је све лековито, све чудесно, свака тегла уредно има поклопац са бројем мобилног телефона „травара с бачија“, „стогодишњег скупљача“ лековитог биља из беспућа, а неки пустињаци имају и сајт на интернету. Једноставно речено – „шумски квалитет“.

Нема бољке за коју ту нема лека, довољно је кажу, ако немате пара, само сркнути кашичицу ваздуха, а прави хит златиборске пијаце су секси коктели. На десетак тезги могу се набавити „секс бомбе“, затим „воћни урнебес за луди секс“, „секси скакавац“, „медени месец“, „секси салата скочко“, „секси експлозив“, „златиборска вијагра“… На тезги „секси скакавца“ истакнуто и обећање да ће после кушања тог препарата потенцијални купац скакати „ко маче на колаче“. Поред је нацртан и бик. На тезги преко пута слоган: „Јаче од вијагре – да се креће и кад неће“.

– У мед се убаце домаћи лешници, ораси, кикирики и бадем, па све одстоји месец дана. Узмеш, мико, малу кашичицу пред легање, велику пред устајање и обавезно кад кренеш у штету… Купује народ, али су стидљиви, мотају се около, кад виде да нема никог, баце паре, стрпају теглу под џемпер и беже главом без обзира. После дођу да се захвале. Исто кришом. Маме ми, мико – куне се трговац, додајући да најбоље иду кад почну стручни семинари, па се, вели, после ноћима тресе хотел „Палисад“.

– Овако – лево, десно, лево, десно – описује тектонске поремећаје услед дејства „секси скакавца“.

Свакако, најпознатији алтернативни медицинар Златибора, и гуру овдашњих медицинара је Боривоје Шишовић, знан као „златиборски покретни жбун“. Бора има 59 година, са нарамком трава на леђима продаје свакаква чудеса.

– У мојој понуди је природни сок од брезовог дрвета, јабуково сирће од дивљих јабука и водњика, чудесне снаге, која се сматрала леком без премца у време јаких прехлада и грипозних стања код наших старих. То је комбинација шумског воћа са водњиком. Температура у просторији где стоји водњика не сме бити испод 15 степени јер немате превирање. Добије се напитак са благим утиском алкохола. Извуче невероватне садржаје из воћа. Сјајан је за мамурлук, једно од најтежих стања људског организма. Зовем га и јутарњи спас живота. Видиш на етикети пише белим словима на црној подлози, пошто је то мамурлук, знаш… Кад оћеш богу душу, а он је неће – прича покретни жбун, кога деца зову још и „летњи Деда Мраз“, а бабе смештене у „Чиготи“ – лековити хипик док га остали народ зна као Боривоје Шишовић –  Златиборски покретни жбун.

Још у 21. години живота добио је надимак Пустињак.

– Дао ме бог накриво насађеног, моје тумарање по планини, по шуми и по кањонима звали су Боривојево залуд љебовање. Од мене паметнијих има колико хоћете али луђих – никог не признајем. Машинац сам био 27 година, радио у фабрици. Наследиће ме моје двоје деце за које се хвалим да сам им ја отац. Мене 95 посто људи сматра лудаком. То је једна људска пакост – прича Бора.

Многи му се жале на туђе производе, али он тврди да ово мораш радити поштено до балчака.

– Ја у никоме не видим конкурента. Имамо овај заталасани део Златибора, а ја биље берем углавном по вукојебинама. Вукојебина је кад зађете у кањон где гује имају стални семинар и почнете да се пењете а не знате да л’ ћете се ударити ногом или носом. Ту су чудесне биљке, на сунчаним експозицијама. Ива се сматра царицом али је угрожена, јер јој померају корен. Време брања је од раног пролећа. Ива се бере на Ивањдан, али има година у којим ако чекате Ивањдан немате шта да берете. Немојте биље брати више пута на истом месту. Берете само примерке који су у почетку цветања. И најбоље је кад је највиша дневна температура, то је око три сата поподне – открива Бора мале тајне златиборске „медецине“.

Имају и „драгољуба“, поуздан препарат против женског звоцања.

– Само, мора жена да попије дневно 30 литара – у шали ће Бора, можда.

Желудац, гастритис, надимање, масноће, отекнућа, колитис, остипација… Све то лече Борине траве, како каже.

– Биљне терапије дају снажне резултате ако се користе према препорукама, уз медикаменте. Питају за терапије за смирење – има ли шта. Кажем – има. Чај за опуштање и разбибригу. Онда за јетру. Јетра диктира осећања, од ње све зависи. Увећана простата, заказане операције су отказиване. Неизлечиве болести и алергије не радим – вели Шишовић.

Тек да се зна, Бора је смислио и лек за свињски грип.

– Немојте гледати телевизију. То је најбоље против свињског грипа, стратешки смишљеног за плашење народа – објашњава и нестаје у маси туриста.

Тек да се зна, Бора је смислио и лек за свињски грип.

– Немојте гледати телевизију. То је најбоље против свињског грипа, стратешки смишљеног за плашење народа – објашњава и нестаје у маси туриста.