Прочитај ми чланак

ОДЛАЗАК МАЈСТОРА КЛАРИНЕТА Преминуо Божидар Боки Милошевић

0

Познати српски кларинетиста Божидар Боки Милошевић преминуо је вечерас у болници у Београду у 87. години. Милошевић је био шеф Народног оркестра РТС-а, професор Музичке школе "Јосип Славенски" и члан Београдске филхармоније.

Божидар Боки Милошевић рођен је у Прокупљу 1931. године, а музиком је почео да се бави од 1950. године, када је захваљујући чувеном виолинисти Властимиру Павловићу Царевцу почео да свира у оркестру Радио Београда. Дипломирао је и магистрирао на Музичкој академији у класи професора Брун Бруна.

– За многе си био уметник, за нас „само“ наш тата – објавила је на свом Фејсбук профилу поводом смрти оца Бокијева ћерка, Гордана Јовићевић.

Добитник је многобројних награда и признања, а међу њима и Награду за животно дело за свеукупан и изузетан допринос очувању српске традиције и културе, коју му је доделило Удружење за неговање традиције и очување баштине Ниша.

– Одлазећи често у Лесковац код рођака по мајци слушао сам тај мелос, веома јединствен и специфичан, и тако заволео кларинет и звук који њиме производим. Свирао сам на почетку око шест година виолину, а од 1947. не раздвајам се од кларинета. Ако изистински желите да научите да свирате, за један инструмент потребна су два живота – причао је новинарима Божидар Боки Милошевић.

За њим је остало четворо деце, од којих се троје успешно баве музиком. Син Милан је такође кларинетиста и живи у Ванкуверу, а ћерке Ксенија и Тијана су концертмајстори Београдске филхармоније.

– Морам једно да нагласим: сваки човек, без обзира на то којим се послом бави, колико је успешан у својој каријери и у личном животу, нико је и ништа ако није успео да од своје деце направи праве успешне и остварене особе – причао је Милошевић о породици.