Прочитај ми чланак

ДЕТЕ С АНОМАЛИЈОМ ЈЕ ШКАРТ, ТО ЈЕ ЗА ПОД МАЧ БАТО: Ко стоји иза овог става?

0

Ко стоји иза "проблематичних" коментара?

На челу групе родитеља која је поднела кривичну пријаву против јавних личности које се боре против вакцинације налазе се доктори Томислав Стевановић из Зрењанина и Владимир Цимерман из Београда.

Стевановић је изјавио да је циљ кривичне пријаве да се „стане на крај антивакциналном лобију и шарлатанима који последњих година шире страх у вези са вакцинацијом и уваљују своје шарлатанске методе лечења”.

– Сваки покушај признатих епидемиолога и имунолога да едукују становништво у вези са вакцинацијом они су осујетили својом антипропагандом, пре свега на интернету. На тај начин ширили су панику, а то је за директну последицу имало опадање броја вакцинисане деце и појаву морбила. Овде има елемената за кривичну пријаву, а на тужилаштву је да одлучи – навео је Стевановић.

Он каже да су Јелена Карлеуша, Маја Волк, Мирољуб Петровић и Мирјана Бобић Мојсиловић својим иступима у медијима и на друштвеним мрежама допринели ширењу страха од вакцине.

С друге стране, Др Цимерман је жестоки противник ставова за које се залаже, др Слађана Велков, а тичу се обавезне вакцинације. Наиме, Велков је позната по тврдњи да вакцине не штите већ изазивају болести.

Затражите од доктора који даје детету вакцину да потпише изјаву да прихвата кривичну и материјалну одговорност за све негативне последице вакцине. Видећете да, од доктора до министарства, нико неће смети да вам потпише изјаву. Приликом набавке вакцина, произвођачи се одричу одговорности за негативне ефекте, тврди Велков.

Ипак, Владимиру Цимерману је 8. марта 2017. године стигла кривична пријава Одељења за високотехнолошки криминал МУП Србије КУ број 34/17, а на терет му је стављено угрожавање сигурности др Слађане Велков, познате противнице обавезног вакцинисања.

Цимерман је прихватио нагодбу са тужилаштвом, признао кривицу и обавезао се да плати новчану казну у висини од 50.000 динара.

Поред тога, Владимир Цимерман је скренуо пажњу на себе због коментара и порука са профила на Фејсбуку које носи његово име.

У порукама стоји како, наводно, ко год стоји иза профила Цимерман децу с Дауновим синдомом „проглашава“ за шкарт и „шаље под мач“.

Такође, на основу порука, видимо да он без задршке назива децу са Дауновим синдромом имбецилима и идиотима.

Практикује често црни хумор, а прозивке деце са посебним потребама му очигледно „иду од руке“.

Како пишу одређени медији, Владимир Цимерман из удружења „Грађани против шарлатанства“, заједно са организацијом „Педијатрија заснована на доказима“ наставиће са покушајем да стану на крај како кажу „штетном, антивакциналном лобију“.

Еспресо је послао поруку „др Цимерману“, али он није желео да одговори под пуним именом и презименом. Након што је направио лажни профил, уследиле су манипулације одговорима, као и претње престанком комуникације.

У последњој поруци пак он је тврдио да је отворен његов лажни профил и да је са њега исписан одређен број проблематичних коментара.

– Потом су те проблематичне коментаре усликали па их онда у једној великој акцији поделили свуда по интернету – тврди он.

Тако је, каже, завршио и у националним медијима.

– Дакле, то је директан напад на моју личност, и након скупљања свог материјала ангажован је адвокат који ће поднети кривичну пријаву – казао је он у изјави за наш портал.