Прочитај ми чланак

ЧОВИЋ О ФИНАЛУ АБА ЛИГЕ: Невиђена крађа Звезде и мржња у Подгорици

0

Предсједник Кошаркашког клуба „Црвена Звезда” Небојша Човић казао је да је тај клуб у Подгорици доживио невиђену крађу и мржњу, те да иза тога стоји први човјек „Будућности” Драган Бокан, који има и политичке амбиције.

Он је рекао да се Бокан спрема да буде кандидат за градоначелника Подгорице, због чега на све начине и свим средствима покушава да се домогне титуле првака АБА лиге.

Човић је истакао да се на утакмици, која се одиграла у петак, десила велика крађа, односно „Црвена Звезда” је оштећена по свим основама.

– Прво полувријеме је одсуђено коректно. До велике промјене долази почетком треће четвртине. Значи, нешто се догодило у полувремену. Постоје двије сумње – једна је пријетња и притисак, за које ми знамо да Бокан и његови пајтости знају да праве, а друга могућност је да је подигнута тарифа, пошто се, колико ја знам, причало да су за судије одређене премије, казао је Човић.

Према његовим ријечима, „Црвена Звезда” нема адекватан третман од стране судија, а први покушај велике крађе био је у полуфиналним утакмицама у плеј-офу.

– Желим да нагласим да људи из КК „Морнара”, из Бара, апсолутно немају везе са тим. То је један частан и поштен клуб, који, као што знате, има огромних проблема са бахатом „Будућности”, која на силу покушава из ока да вам узму одређене ствари, у конкретном случају – резултат. Јер, то заправо није резултат – једно је трговина, једно је пиљарски посао, а друго је спорт. То је не само неспортски, него и некоректно, казао је Човић.

Побједом у финалу Бокан жели да се кандидује за градоначелника Подгорице

Он је додао да је „Звезда” очигледно покрадена и у првом утакмици против “Будућности” у Београду.

Човић је истакао да је, и поред тога, клуб и управа “Будућности” дочекани коректно, а у „Пионуру” примљени на господски начин.

– Нијесу имали ни један једини проблем. А ми смо овде, у Подгорици, доживљели, а били смо на много „врућих терена”, никада већи степен мржње. Такву мржњу нигдје нијесам видио. Да ли је могуће да је један исти народ направио толико мржње између себе, захваљујући некаквим лидерима, некаквим вођама, који све пале и подгрејавају и не знају спортски да се понашају, упитао је Човић.

Према његовим ријечима, звездаши, који су сједели на клупи, били су буквално испљувани.

– Чујте, молим вас, они убацују шунку у терен. Ало, „Тошин бунар”, па имаш два Шеховића у екипи. Какво је то лицемерје! Очигледно да они признају те друге националности само кад им требају за изборе. Могао је Бокан то и другачије да ми саопшти – да му је стало да побиједи у овом финалу да би се кандидовао за градоначелника Подгорице. А чујем да ће Рамуш Харадинај, овај зликовац са Косова* и њега да подржи. На шта су они довели спорт и у чему они учествују, резигнирано је констатовао Човић, додајући: „Честитам, вала, Подгорици и кандидату за градоначелника. Срам треба да га буде! Ми смо озбиљни људи, а ово што он ради је срамота”.

„Звезда“ не жели да буде икебана људима болесног ума

Он је додао да управа „Црвене Звезде” не жели да будемо икебана људима болесног ума, који су спремни на свашта, наводећи као примјер да је најгрубље извријеђан чак и у ВИП зони, гдје се очекује пристојно понашање.

– Имали смо људе који скачу, псују вам оца, мајку, показују вам разноразне прстенце. То нијесу клинци, већ озбиљни људи. И то је све у организацији Бокана. Он их је поставио као робу у рафовима, тако их је распоредио, казао је Човић.

Он је указао и на фалсификат управе „Будућности” када је у питању посјећеност утакмице у Подгорици.

– Изађете на сајт АБА лиге. а они написали 6.000 гледалаца. Па како може у боци од једног литра да стане два литра? Извињавам се, можда може, како би се додворили и приказали како ће се у “Морачи” моћи играти Евролига, навео је Човић.

Делегација „Звезде“ мета напада „грандоваца“ и „бемаксоваца“
Он је поновио да је делегација „Црвене Звезде” била мета напада од тренутка доласка у Подгорицу.

– Малтретирање од првог тренутка кад смо дошли у хотел, напад ових „бемаксоваца”, „грандоваца” на наше играче. Да ли су они били пијани или не, то ме не интересује, казао је Човић.

Он је додао да „Звезда” читаву сезону нема објективно суђење.

– И то је смишљено. То Бокан предводи, а радио је са једном одређеном групом људи. Клубови који су у АБА лиги, ја се надам да све то виде. Наравно, пробаће они љигаво да замене тезе – „Црвена Звезда” први пут неће бити прва, па ми дижемо глас због тога. Ми не дижемо глас због тога, истакао је Човић.

По оцу сам Србин из Црне Горе – њега капа још има 4С

На питање новинара ИН4С да ли инциденте, судијско понашање, те непримјерен дочек у Подгорици повезује са предсједничким изборима, Човић је иронично саопштио да је „све случајно”.

– Случајно је да они који су напали наше играче дошли са политичке конвенције, случајно су своје ћелаве билдере постављали свуда по хотелу, случајно су слични сједели поред мене на утакмици. Они мисле да се ја њих плашим, али ја се у Црној Гори осећам као у својој кући. Моје је поријекло, по оцу, Србин из Црне Горе. Његова капа се није променила, она и даље има 4С. А чија се капа променила, нека се други питају. Тако да ће случајно и овај (Бокан) бити кандидат за градоначелника, казао је Човић.

Он је додао да је евидентно да неко не жели да српски клуб буде првак АБА лиге.

– Никад Срби нијесу били срушени без учешћа Срба. Зато мислим да је „Тошин бунар” врло интересантан феномен са аспекта проучавања Фројда, закључио је предсједник КК”Црвена Звезда”.

Напаковали судије

– Никада се нијесмо бавили судијама и оваквим радњама. Знам ко је савјетник Боканов, то је „Тошин бунар”, а он је психолошки случај, казао је Човић.

Он је истакао да је управа “Будућности” имала план како да напакују судије.

– Они су раније знали судије. А Бокан је знао судије на прослави послије побједе над „Цедевитом”. Тако су подгорички медији написали. И нико нас у томе није демантовао. И то је „случајно”, навео је Човић.