Прочитај ми чланак

ПУТИН ИЗРЕАЛСКОМ ПРЕМИЈЕРУ ЊЕТАЊАХУУ: Не предузимај ништа у Сирији

0

Председник Русије Владимир Путин разговарао је с премијером Израела Бењамином Нетањахуом.

Путин је од Нетањахуа затражио да не предузме акцију у Сирији и да не прети безбедности те земље, пренели су израелски медији.

Израел је у високој приправности због могуће освете Ирана након директне претње Техерана у уторак због напада на сиријску војну базу у ноћи између недеље и понедељка који су Русија, Сирија и Иран приписали јеврејској држави.

Приправност је повећана и због могућег удара САД на снаге сиријског председника Башара Асада у знак одмазде за наводни хемијски напад у Думи.

Нико нема доказе против Дамаска – СЗО одбија да потврди хемијски напад у Сирији

напад у СиријиСветска здравствена организација (СЗО) је још једном саоптшила да не може потврдити коришћење хемијског оружја у сиријском граду Думи. СЗО је ово саоптшио успркос шизофреној медијској кампањи и пропаганди у којој су се приказивале снимци и фотографије пружања лекарске помоћи људима с наводним симптомима излагања токсичним стварима, рекао је гласноговорник СЗО Тарик Јашаревић.

У среду је СЗО објавио саоптшење за новинаре у којем говори о догађајима од 7. априла (травња) и наводном лечењу 500 људи у сиријском граду Думи, гдје су лекари пружали помоћ људима са знаковима излагања отровним стварима. Међутим, Јашаревић је рекао како СЗО нема представника у Думи, а информације о свему је организација добила од “партнера из здравственог сектора” из турског града Газиантепа, који је 470 километара удаљен од Думе.

У том смислу, нагласио је Тарик Јашаревић, СЗО не може потврдити употребу хемијског оружја.

“Не можемо то потврдити, јер наши представници нису тамо”, рекао је Јашаревић.

Према његовим речима, партнери Светске здравствене организације у Газиантепу “подупиру здравствене установе на лицу места, покушавајући помоћи болницама у опкољеним подручјима Сирије”.

Кремљ нагласио како све изјаве о “чудовишним последицама употребе хемијског оружја у Сирији” не могу бити потврђене никаквим доказима или подацима с терена, конкретно из наводно “погођене болнице” која је у рукама сиријске и руске војске и на располагању је међународним истражитељима.

Ипак, на Западу озбиљно разматрају “реакцију” на наводне акције сиријске војске, које нису и не могу бити доказане. Амерички предсједник Доналд Трамп је са својим саветницима већ разговарао о новом ракетном нападу на Сирију, који би требао бити јачи и трајати дуже од прошлогодишњег ракетирања базе у Хомсу.

Новинар ББЦ-а Рјам Далати је на Твитеру написао:

„Мука ми је и уморан сам од активиста и побуњеника који користе лешеве мртве деце за стварање потресних призора за западну потрошњу. Затим се питају зашто се сумња у неке заиста озбиљне нападе?”

Tusker Carlson који води Фокс њуз, запитао се што је с онима који верују да знају што се заправо догодило на терену у Сирији.

“Сви ови генији нам говоре да је Асад убио ту децу, али зар то доиста знају? Наравно да не знају и немају појма што се уопште догодило”, рекао је Carlson.