Прочитај ми чланак

НА ЗЛАТИБОРУ СВЕ ПРШТАЛО ОД ЈАЈА: Одржана васкршња туцијада у Кривој реци (ВИДЕО)

0

Испед храма Огњене Марије у Кривој Реци на Други Васкрс, након богослужења по први пут је организована туцијада, такмичење у куцању ускршњим јајима. Циљ овог догађаја, по речима организатора, је очување вере, традиције и обичаја. У такмичењу су учествовале различите генерације а у најмлађој конкуренцији победу је однела Мина Ивановић.

Највећи хришћански празник Васкрс свечано је дочекан и у селу Крива Река. Другог дана Васкрса, након литургије, испред цркве Огњене Марије организована је туцијада, коју је покренуо Туристички савез Крива Река уз подршку људи добре воље. За ово такмичење највише су се интересовали најмлађи, а награда за најтврђе јаје припала је Мини Ивановић. Она је на поклон добила икону Богородице.

„Покушавамо да окупимо грађане, нарочито младе, да покажемо да смо чуваоци традиције и вере. Велики број присутних показује да свако село у нашем крају мора да има неке активности. Ово је једна од активности која је била започета у претходном периоду, а сада се наставља. Туристички савез Крива Река је организовао сајам пољопривреде, акције добровољног давања крви, новогодишње посело, а сада и туцијаду. У мају планирамо прву криворечку косидбу“, каже један од организатора Мићо Ристановић.

Идеју да се ове године организује прва криворечка косидба мештани овог села радо су прихватили. Неки од њих већ су се укључили и дали свој допринос у организацији овог догађаја.

„Појединци су већ обезбедили ливаде и косце. Косидба ће кренути испред храма Огњене Марије, а ми ћемо покушати да окупимо људе, да их анимирамо и да покажемо свету да је село и чајетинска општина веома богата и са људима и са младима“, додаје Ристановић.

Пригодне награде својим кућама понели су и остали учесници туцијаде, а овај највећи хришћански празник наставили да славе у кругу својих породица.