Прочитај ми чланак

ЧЕКА СЕ ПОБЕДНИК! Све спремно за Светско првенство у туцању јајима у Мокрину!

0

Саво Терзић-Кошничар, власник најтврђег кокошијег јаја из 2017.године, каже да ће и ове године покушати да “потуца” сва јаја

Васкршње свечаности омиљене су међу Банаћанима, не само због традиције која почиње данас на Велики петак када се у свакој кући фарбају јаја, него због најнеобичније манифестације – 28. Светског првенства у туцању васкршњим јајима, које ће бити одржано данас у Мокрину.

Мокринчани воле да кажу, да ће данас сви путеви водити ка северу Баната. У овом, највећем кикиндском селу већ се полако све захуктава. Саво Терзић-Кошничар, власник најтврђег кокошијег јаја из 2017.године, каже да ће и ове године покушати да “потуца” сва јаја.

– Учествујем већ двадесет година, али ми је тек прошле године пошло за руком да однесем победу. Јаје се проверавају зубима, па зато морате имати и добре зубе, куцнем га неколико пута, па ако је тврдо иде на такмичење – каже прошлогодишњи победник.

Вредне Мокринчанке, лане су у кући Јеле Белош офарбале око 1.000 јаја, не сумњамо да ће ове године бити још више. Ипак, Мокрин је престоница јаја и гусана.

И у суседном месту данас све врви од људи. У селу Иђош у Удружењу за неговање традиције “Вретено” припремају се “Ускршње чаролије”. Малишани из ОШ “Миливој Оморац”са предшколацима из вртића “Златна рибица” шарају јаја, цртају, боје, праве празничне декорације које ће бити изложене у сеоској основној школи.

У Руском Селу, мале вредне пчелице из радионице “Живопис” при Храму Успења Пресвете Богородице, декоришу васкршња јаја уз помоћ учитеља Љубише Радукића.

– Време нам је прелепо, уживамо у природи и стварамо. Данас смо у великом броју, у гостима су нам ученици из ОШ “Вук Караџић” те сви заједно учествујемо у васкршњим чаролијама. Најзанимљивија манифестација која се једино дешава у Руском Селу на дан Ускрса, јесте дечија “туцанијада” која се одржава већ читаву деценију. Малишани из овог места, али из околних средина, сваке године се код газда “Борине куће” окупљају се како би одмерили чије је кокошије јаје најтврђе.

Према речима породице Танасић која је почела пре више од десет година да организује ову манифестацију како би окупили комшијску децу, дечија манифестација превазишла је локални карактер, јер се сваке године број учесника повећава, па овог Ускрска очекују и више од стотинак малишана.