Прочитај ми чланак

ДА ЛИ БИ АТЕИСТИ требало да раде за време ускршњих празника?

0

Већина атеиста рођена је и одрастала је у религиозним породицама прослављајући религијске празнике

Већ негде око Великог петка атеисти пролазе кроз вртлог питања која се углавном заврше непријатном тишином или још непријатнијом свађом. Посебно у време празника једноставну изјаву „ја сам атеиста“ многи верници тумаче као псовку или личну увреду. Једно од тих је и питање да ли атеисти треба да раде у време Ускршњих празника или ипак не.

Фото илустрација: Телеграф, Shutterstock

Већина атеиста рођена је и одрастала је у религиозним породицама прослављајући религијске празнике.

– Породица и пријатељи су оно што је срж славља током празничних дана. Ускрс не припада само побожнима, ако се неко одрекао вере у Бога не значи да се одрекао вере у љубав, радост и породицу. Многи хришћани ме сматрају лицемерним, али то је мој избор – рекао ми је Ненад П. који је постао атеиста у својој четврнаестој години.

На питање да ли је у реду да и он као атеиста не ради у време ускршњих празника одговорио ми је помало дрско.

– Па шта има везе ако не славим? Зар треба сам да радим у фирми? Искористићу и ја те слободне дане да будем са мојом породицом. Имам колегу који је муслиман, па не ради ни он. То нема никакве везе – додао је Ненад.

Према његовим речима, противници Ускрса уопште нису атеисти него друге религије. Након нашег разговора позвала сам и свештеника Јову који ми је објаснио какво је мишљење цркве.

– Црква је предвидела празнике, то су нерадни дани, а онај ко не верује у Бога он ништа са црквом нема и може да ради шта хоће. Ипак, моје лично мишљење је да атеисти не треба да не тестирају стрпљење Божије због себе и своје породице, иако не верују у Бога. Наше веровање је потребно нама, а не Богу. Не може неко час да верује, час да не верује и њега – истакао је отац Јова.

Атеистима је често бесмислено да говоре „Ваистину воскресе“ јер не верују да је Христ ваистину васкрсао тако да то не схватајте као нељубазност. Такође, немојте се изненадити ако вам пошаљу поруку са хришћанским поздравом на овај дан. Такав је обичај и то раде јер знају да вам значи, мада ће се многи пре определити за „срећан Ускрс“.

За атеисте једино што је празнично на Ускрс је евентуално одуствовање са посла. Не инсистирајте да „покажу дух“ и иду около лепо расположени зато што је црвено слово у календару. Вероватно је сваки атеиста барем мало уздржан када је окружен религиозним људима који често претпостављају да сви деле њихове ставове, па чак умеју да буду и нападни. Умереност и толеранција су кључ за обе стране.

Снисходљивост је некада гора од увреде. Врло је тешко говорити о религији која је за многе врло емотивно осећање, а да се не притисне пар погрешних дугмића. Зато су овакве расправе минска поља сујете, личних убеђења и интимних ставова. Избегавајте их са људима које не познајете добро или су непријатни саговорници.

Без обзира на то да ли верујете или не, на свету је толико лоших ствари да нема разлога да не уживамо у лепим празничним гестовима, били верници или не.