Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА УЗИМА НОСАЧ АВИОНА: Војни експерти се надају да је то шала

0

Надајмо се да је чланак којег је објавио Нови лист "првоаприлска шала", а ако није, онда се с правом може констатовати како је после куповине израелских Ф-16 Ц/Д "Метузалем" у државном врху у Загребу не постоји нико упућен у војне послове. Ако је вест тачна, пише портал Логично, треба се забринути за ментално здравље хрватских властодржаца

Наиме, Нови лист пише „како Хрватска постаје војна сила, јер су нам САД одлучиле уступити расходовани носач авиона „УСС Џон Ф. Кенеди“ класе „Кити Хоук“ који може носити 24 вишенаменска борбена авиона и 12 борбених хеликоптера „Кајова“.

Ријечки дневник пише како је „Високопозиционирани извор из Пентагона потврдио стручном часопису „Хрватски војник“ да је Вашингтон одлучио да Хрватској повери улогу чувара улаза у Отранска врата и Јадранско море, будући да је Турска све ближа Путину и Русији, а Грчка због финансијске кризе не може платити годишње одржавање носача авиона од 100 милиона долара.

– Хрватска морнарица одушевљена је америчким предлогом и спремна је проћи захтевну обуку као и пилоти за слетање на носаче авиона – пише Нови лист.

Агенција Блумберг наводио да су укупно изграђена четири носача из класе „Кити Хоук“ на класични погон, а избачени су из употребе када су САД изградиле нуклеарне носаче класе „Нимитц“ и „Џералд Форд“.

– Тако би Хрватска председавање ЕУ 2020. дочекала не само с новом ескадрилом авиона већ и носачем авиона, што је чини регионалном политичком и војном силом – пише Блумберг.

Како се у чланку Новог листа ниједном речју не наводи да се ради о „првоаприлској шали“, а лист Хрватски војник до сада није објавио ништа на ову тему, стручна јавност у „лијепој њиховој“ се нада да ће носач авиона „Јохн Ф. Кенеди“ остати музеј и забавни парк, како је одређено и да је све ово само неслана шала.

У супротном случају се озбиљно треба забринути за ментално здравље хрватских властодржаца.

Атракција, училиште и музеј…

Након што је пензионисан 2007. године, портал Тхе Висион пише како је циљ америчког Министарства обране од брода „УСС Јохн Ф. Кеннедy“ створи финансијски самоодрживу породичну атракцију и забавни центар, место за образовање и обуку, морнарички и ваздухопловни музеј и још много тога.

Брод ће моћи служити готово сваком догађају, од великих сајмова до венчања, а током топлијих месеци на њему ће бити концерти на отвореном.