Прочитај ми чланак

ТЕРЕЗА МЕЈ — диригент који диригује по америчкој команди

0

Одлука лидера Европске уније да повуку амбасадора ЕУ у Русији Маркуса Едерера на консултације због случаја са тровањем бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља, у Москви се тумачи као „симболична мера“, а прави проблем би могао да настане тек ако државе-чланице ЕУ повуку своје дипломате из Русије, што неке земље већ најављују.

Након што су се лидери ЕУ солидарисали са Великом Британијом и оптужили руске власти за тровање двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, премијер Ирске Лео Вардакар је изјавио да ће земље-чланице ЕУ самостално одлучивати о томе да ли ће Русији уводити контрамере.

Његов дански колега Ларс Локе Расмусен је рекао да је затражено од европских шефова дипломатија да размисле какве мере би могле да буду примењене против Русије и изразио је уверење да ће се Европа том питању вратити на следећем самиту у јуну.

Руски експерти сматрају да су праве антируске санкције овог пута изостале, јер се низ европских земаља успротивио ескалацији сукоба са Москвом.

„Они су се, пре свега, договорили око повлачења амбасадора ЕУ у Русији. То је симболичан корак, због тога што је амбасадор ЕУ фигура која нема много значаја за билатералне односе. Озбиљан одговор би био повлачење дипломата земаља-чланица ЕУ, али колико схватам, та одлука још није усвојена и наилази на отпор унутар ЕУ, где се водила бурна дискусија по том питању“, каже за Спутњик политиколог Максим Жаров.

Дипломатски извори у Савету Европе наводе да један број земаља ЕУ жели да следи пример Велике Британије и размишља о томе да повуче своје дипломате из Русије или протера руске из својих земаља. Тренутно је такве мере спремно да предузме мање од половине држава-чланица ЕУ.

Међутим, сматра се да су мале шансе да ће се све земље са тим сложити. На пример, државе попут Кипра, Грчке, Словачке и Италије, које су се противиле повлачењу амбасадора ЕУ из Русије тешко да ће се одлучити на тај корак и тешко да ће опозвати своје амбасадоре или протерати из своје земље руске.

„Француска, Пољска и три балтичке земље су спремне да опозову своје дипломате. То су оне земље које унутар ЕУ имају изражен антируски став и чија политика зависи од САД. Ту ништа није изненађујуће. Са тачке гледишта Лондона, постоји једина исправна верзија случаја Скрипаљ, а све остале верзије су погрешне. У сваком случају, Русија ће бранити своје националне интересе и неће напустити политику контрамера, ако САД и Европа не одустану од своје агресивне политике. Ако се то настави, онда ћемо ми одговорити и не искључујем да ће бити повучене руске дипломате из земаља ЕУ, а у том случају се не зна ко ће претрпети већу штету“, рекао је Жаров.

Политиколог Александар Гусев сматра да су сценаристи целе ове приче Американци, а да су Британци само њихови послушници.

„Иницијатива британске премијерке Терезе Меј и притисак на европске лидере са захтевом да се повуку амбасадори из Русије у одређеним круговима је прихваћена. Неки лидери европских земаља ће, највероватније, опозвати своје амбасадоре из Русије. Тереза Меј је завистан играч, пре свега од САД. Земље попут Велике Британије, Немачке и Француске су у великој мери повезане са САД, не раде ништа без савета из Вашингтона. Све ово што се сада дешава у Европи и све то што ради Тереза Меј је сценарио који су одобриле САД, тј. Бела кућа и амерички Конгрес“, истакао је Гусев.

Политиколог такође наглашава да Русија нема никакве везе са „случајем Скрипаљ“.

„Свима је јасно да ту нема никаквог руског трага. Али ће, ипак, Америка и њени сателити у Европи учинити све да би дестабилизовали ситуацију и показали да је Русија земља која излази из игре чија правила постављају Американци и Британци. ’Случај Скрипаљ‘ је чиста провокација, и иза тога не стоје само тајне службе, то је добро промишљена војна и политичка акција усмерена, пре свега, на дестабилизацију односа са Русијом. Због тога је сусрет лидера Русије и САД потребнији него икад. Телефонски разговори буде наду да ће до тог сусрета доћи у скорије време и да ће сва та питања везана за руско-америчке односе бити размотрена, као и све друге теме које имају ’болне тачке‘, а којих нема само у Европи него и у целом свету“, рекао је Гусев.

Заменик председника комитета Савета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров је оценио да је повлачење амбасадора ЕУ у Русији Маркуса Едерера на консултације „најлакша могућа мера“ којом се изражава незадовољство и практично не повлачи никакве друге мере. То је, како је објаснио, уобичајена пракса и привремена мера.


Сенатор је рекао да су на тај начин земље ЕУ хтеле да изразе некакву солидарност са Великом Британијом и, како је нагласио, „мало је вероватно да ће то стварно наштетити односима између Европе и Русије“, јер улога амбасадора ЕУ у Москви сада није тако велика и јака каква је некад била.

Он је рекао и да је преурањено говорити о томе да ли ће Русија на то одговорити, али је изразио мишљење да ће Европљани узети у обзир њихове националне интересе и да „вероватно неће погоршати односе са Русијом“.

Подсетимо, Скрипаљ и његова ћерка Јулија су пронађени 4. марта у бесвесном стању у британском граду Солсберију. Лондон тврди да су они отровани супстанцом А234, а Москву је оптужио да стоји иза тог случаја.

Руски председник Владимир Путин је изјавио у недељу да је оптужба Русије за учешће у тровању Скрипаља глупост, јер нико себи не би дозволио нешто тако, посебно уочи председничких избора и одржавања Светског првенства.

Путин је истакао да Русија нема хемијско оружје и да је оно уништено пред очима међународних посматрача. Такође, он је изјавио да је Москва спремна да сарађује у истрази, а да би за то требало да буду заинтересоване и друге земље.

Руски експерти такође подсећају да је Русија по договору о хемијском разоружању уништила све своје резерве, а да Американци за то „нису имали пара“, па сада Москву оптужују да „тајно“ производи хемијско оружје.