Прочитај ми чланак

КИТАРОВИЋЕВА НА МЕТИ КРИТИКА: Позив Путину може да угрози Хрватску

0

Телефонски позив руског председника Владимира Путина хрватској колегиници Колинди Грабар Китаровић и њен поновљени позив да посети Хрватску наишао је на жестоке критике дела јавности и посланика у Сабору, који сматрају да тајминг за ту посету упитан, и да је тим позивом угрожен положај Хрватске.

Посланик опозиционог СДП-а Пеђа Грбин изјавио је да је, наиме, да је Грабар-Китаровић својим позивом председнику Путину угрозила положај Хрватске и затражио је да се што пре одржи састанак државног врха како би се ускладила хрватска спољна политика.

/Released)

– Председница Републике осрамотила је себе и дужност коју врши својим срамотним изјавама у Аргентини пре неколико дана… По повратку у Хрватску добила је прилику да још једном осрамоти себе и дужност коју врши – рекао је Грбин у Сабору и додао да је овог пута угрозила положај Хрватске.

Бранко Бачић из владајућег ХДЗ упитао је Грбина који је СДП прави и истински, онај који данас прозива председницу државе због тога што позива Путина у Хрватску или онај који је пре 13 дана на конвенцији СДП-а „френетичним аплаузом“ поздравио руског амбасадора у Хрватској Анвара Азимова и показао шта мисле о политици Руске Федерације.


Огласила се овим поводом и посланица ГЛАС-а и некадашња министарка спољних и европских послова Весна Пусић, којој је, како је рекла, тешко да разуме потез председнице.

– Мислим да смо већ дошли у фазу у којој се надамо да је то само неспретност, случајност, некоординираност и непостојање заједничке спољне политике, а не да је то неки заиста посебан пројекат – рекла је она у Сабору, пренели су хрватски медији.

– Када Европски савет, у којем је и хрватски премијер, расправља о солидарности с Великом Британијом у случају тровања бившег шпијуна и његове ћерке хемијским оружјем на, дакле, територије једне чланице ЕУ, с којом ће ЕУ сигурно и убудуће тесно сарађивати, најгори је тренутак за упућивање таквог позива – оценила је Пусићев.

– Наравно да је Русија важан партнер свим земљама Уније и да је важно одржавати односе. Али, важно је имати и неко самопоштовање као Европа, заједништво као Европа. Хрватска нема друге савезнике првог круга, да тако кажем, осим земаља Европске уније. Тих се савезника треба држати и онда ће нас и велике силе поштовати – рекла је Пусић.