Прочитај ми чланак

ДВА АН-26 за Војску Србије

0

Најава донације два руска "антонова 26" оживеће транспортно ваздухопловство. Војсци способној за сопствени транспорт у мисије по свету више новца

НАБАВКА два авиона АН-26 за Војску Србије, у пакету војнотехничке сарадње са Русијом, спасиће транспортну авијацију са самог руба пропасти. Ратно ваздухопловство тренутно располаже само једном летелицом овог типа, којој се упркос ремонтовању приближава истек века употребе.

Фото: Војска Србије

 Авиони АН-26 преко су потребни оружаним снагама. Реч је о поузданим летелицама, које осим транспортне имају и више других намена – десантну, медицинску, хуманитарну… Овај ваздухоплов већ дуго је на списку жеља нашег војног врха, а о могућностима за његову набавку из Русије разговарано је и пре неколико година на састанцима са руским вицепремијером Димитријем Рогозином.

– Војска Србије имала би вишеструку корист од ове испоруке. Тиме би на дужи рок била решена питања транспорта јединица, као и обуке и одржавање тренаже падобранаца – наводе у Ратном ваздухопловству. – Транспортни авиони су од виталног значаја и за ангажман наших оружаних снага у међународним мировним операцијама. Војска која је способна за сопствени транспорт у мисије по свету може да располаже неупоредиво већим износом средстава које додељују УН и ЕУ.

Да су „антонови“ предмет разговора чланова српских и руских експертских делегација, потврдио је и министар одбране Александар Вулин. Он је најавио да ће до краја године у ваздуху бити не само школски авиони „ласта“ (шест летелица и формално је уведено у наоружање), већ и „мигови 29“, који су испоручени прошле године и који ће до тада бити модернизовани на ниво „четврте плус“ генерације. Наша војска крајем године очекује и испоруку прва два „Eрбасова“ хеликоптера Х145М. Паралелно са тим у току су завршни преговори о набавци два руска хеликоптера МИ-17.

Генерал у пензији и један од најпознатијих пилота ЈНА и ВЈ Бранко Билбија у овим најавама види наставак конкретне и ефикасне војне сарадње са Русијом.

– Авиони АН-26 неопходни су нам за комплетирање војнотранспортне флоте, која има важну улогу у извршавању задатака Војске Србије – наглашава генерал Билбија. – Русија је природна адреса за ову врсту набавке. Србија не бежи од сарадње са свима, али у доношењу одлука мора да се води практичним интересима искључиво на основу стручних процена.

Генерал Билбија подсећа да се АН-26 користи за транспорт и десантирање падобранаца, људства, војне опреме, наоружавања. Посебно је важан као логистичка подршка Ратног ваздухопловства.

МАЂАРИ КУПИЛИ „ЕРБАС“

ПИТАЊЕ транспорта трупа на великим даљинама, попут међународних операција, стране војске решавају на различите начине. За слање јединица у свет користе се војни транспортни, али и путнички авиони. Војни врх комшијске Мађарске је тако одлучио да набави два авиона „ербас А319“, какве користи и „Ер Србија“. То су Мађари оправдали потребом да брзо и ефикасно пребацују војнике у 14 мисија у свету.

РЕМОНТ У РУСИЈИ

АВИОН АН-26 наша војска користи деценијама, а пред распад Југославије ЈНА је располагала са 15 ових летелица. Под заставом Војске Србије тренутно су два авиона, од којих је у оперативној употреби свега један. Он је недавно прошао ремонт и модернизацију у Русији, чиме му је век употребе продужен на највише десет година.