Прочитај ми чланак

БРИТАНАЦ ПОРУЧИО ИЗ БЕОГРАДА: Све указује да су Руси криви

0

Британски амбасадор у Београду Денис Киф сматра да је званични Кремљ имао и средства и мотив да изврши напад у енглеском граду Солзберију.

Он каже да је реч о првом нападу хемијским оружјем који је на територији западне Европе забележен после Другог светског рата.

„Сви елементи истраге и све објективне чињенице недвосмислено показују у правцу Русије као кривца“, наводи Киф у ауторском чланку за данашњу „Политику“.

На клупи испред тржног центра у Солзберију, полиција је 4. марта пронашла двоје грађана у бесвесном стању – бившег руског двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља (66) и његову ћерку Јулију (33) и у тешком стању их пребацила у окружну болницу, где се и данас налазе.

Киф данас пише да је још 35 грађана било принуђено да затражи медицинску помоћ само зато што су се случајно нашли у близини места напада.

„Убрзо смо сазнали, и лабораторијске анализе су то недвосмислено потврдиле, да су отровани специфичним, међународним конвенцијама забрањеним, нервним гасом новичок, који се за војне потребе производи и складишти искључиво на територији Руске Федерације“, наводи се у тексту британског амбасадора.

Он истиче да је Русија „пропустила прилику да кроз сарадњу у међународној истрази покаже да нема шта да крије, да поштује Конвенцију о забрани хемијског наоружања и да је привржена вредностима и принципима којима се цивилизоване државе воде у међусобним односима“.

„Уместо да понуде рационално објашњење како је могуће да хемијско оружје које они производе и чувају буде употребљено против цивила у једном граду на британској територији, Кремљ се определио за цинизам и подсмевање“, пише Киф, додајући да Москва „истину затрпава слојевима дезинформација, нагађања и лажи“.

Он наводи и да је одбијање Русије да сарађује са Организацијом за забрану хемијског оружја чији је, подсећа, и Србија пуноправни члан од 2000. године, још један снажан показатељ да у овом случају „Руси нешто покушавају да сакрију“.

Киф каже да ће одговор његове земље на напад у Солзберију бити у потпуности у складу с међународним правилима и вредностима које Британија негује као друштво и држава.

„Порука онима који законе крше и који нам не желе добро кратка је и једноставна: у Великој Британији нисте добродошли“, истакао је амбасадор.

Осврнувши се на реакције демократских држава кад је реч о осуди напада у Солзберију, Киф истиче да су оне показале да питање формалног чланства Британије у ЕУ не утиче на заједнице вредности које та земља дели с међународним партнерима.

„Велика Британија подржава приступање Србије ЕУ јер верујемо да и Србија прихвата исте те цивилизацијске и демократске тековине“, закључио је Киф.