Прочитај ми чланак

ВОЈНИ СИНДИКАТ Министар одбране наредио увид у садржаје телефона припадника војске

0

Све запослене у Војсци Србије ових дана је узнемирила наредба министра одбране којом се свим запосленима у Војсци Србије и Министарству одбране наређује да потпишу изјаву сагласности да се изврши привремено одузимање њихових приватних мобилних телефона на неодређено време и оствари увид у њихов садржај и податке.

Све је учињено под изговором заштите тајних војних података што никако није основ за овакву наредбу јер се тајни војни подаци већ штите законима и Кривичним закоником који јасно прописује случајеве који се санкционишу уколико неко те податке угрози или учини доступним трећим лицима. Ово наређење министра видимо као још једну у низу злоупотребу службеног положаја и прекорачење граница службених овлашћења, усмерено ка најгрубљем кршењу основних људских права, слобода и приватности припадника војске.

Законом је јасно прописано да само полиција у овом случају војна, под руководством и уз одобрење тужиоца или суда и ако су за то испуњени одређени законски услови, може привремено одузимати предмете попут мобилног телефона. Ти услови у случају спорне наредбе министра одбране свакако нису испуњени и представљају превару запослених у војсци да изврше наредбу министра и дају сагласност да буду сутра и прислушкивани, а њихови лични подаци злоупотребљени.

Војни синдикат Србије, обратио се Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и затражио његово мишљење како би адекватно заштитио права и интересе припадника војске које заступа као једини репрезентативни синдикат.

Навикли смо да министар одбране крши законе на штету припадника војске али овако грубо кршење Устава и закона и нарушавање права и слобода никако нисмо очекивали.

Позивамо све припаднике Војске Србије да не потпишу изјаву којом дају ову сагласност јер је то њихово лично право и због тога не могу сносити никакве санкције.