Прочитај ми чланак

ПИЈЕМО ВОДУ ПУНУ „КРАЉА ОТРОВА“: Изазива рак и води у сигурну смрт

0

Више од 630.000 људи пије канцерогену воду

У Србији постоји на десетине градова и села у којима се пије канцерогена вода. Она која је пуна „краља отрова“ – арсена, наводи Бирн у свом истраживању. Овај отров убија брзо ако се унесе у већој количини, али мале количине на дуге стазе изазивају лагану, али сигурну смрт.

Facebook/PROVJERENO

Како се наводи у истраживању, у највећем проблему је Војводина, јер на северу Србије ниво арсена прелази дозвољени лимит чак 27 пута. Простим сабирањем долази се до податка да више од 630.000 људи пије канцерогену воду.

Да ли је тачно да је пијаћа вода у Војводини пуна арсена, „краља отрова“, који изазива канцерогена обољења и да преко 360.000 људи пије такву воду, питали смо министра за заштиту животне средине, Горана Тривана.

– Истина је. Воде у Војводини су добрим делом контаминиране присуством арсена. Није свуда у Војводини таква ситуација, али генерално јесте тако. Већ годинама се воде напори да се то доведе у ред. Зрењанин је најпроблематичнији, али и то решавамо – потврдио је за Телеграф.рс.

На питање да ли арсен изазива канцерогена обољења, Триван је рекао да то морамо да питамо лекаре.

– Оно што ја могу да кажем је да ћемо морати да упрегнемо читаво друштво да сачувамо пијаћу воду.

ИСТРАЖИВАЊЕ БИРН-а

Пре пет милиона година, плитко море, познато као Панонско, покривало је подручје које се протеже преко делова модерне Хрватске, Србије, Мађарске и Румуније. Док није пресушило, море је депоновало седимент дебео неколико километара.

Данас, градови и села широм слива добијају воду за пиће из бушотина које задиру дубоко у тај седимент, а одатле се купи и арсен. Истраживање показује да неорганска сорта ове материје, која се акумулира током дужег времена, може бити смртоносна.

Деценијама су се спроводила истраживања о изложености арсену у питкој води и откривене су везе између карцинома бешике, бубрега, јетре и плућа. Токсиколози кажу да то штети и кардиоваскуларном систему.

Ниједна конкретна студија није доказала како је арсен утицао на здравље Војвођана, али у Хрватској јесте. Комшије су пронашле јаке доказе о томе да дужи период изложености арсену може довести до канцерогених обољења. Као најчешће обољење наводи се рак коже.

Такође, Мађари тврде да просечно 300 смртних случајева годишње има везе са изложеношћу арсену кроз воду.

Говорећи у цифрама, око 173.000 људи у Хрватској и 100.000 у Мађарској изложено је вредностима арсена изнад дозвољене границе.

Што се Србије тиче, тестирана је вода у 95 градова и села у Војводини и утврђено је да је ниво арсена на овом подручју знатно већи од дозвољеног.

Вода је безбедна за пиће у Новом Саду, али је Зрењанин, са својих 77.000 становника, у знатно горој ситуацији, са великом количином краља отрова. Најалармантније је, ипак, у Новом Бечеју, где 13.100 људи пије воду пуну арсена. У овом војвођанском граду ниво отрова прелази дозвољену границу чак 27 пута.

Управо у Новом Бечеју већина људи, око 90 одсто, пије воду директно из чесме. Неки је прокувају јер има жуту боју и чудно мирише. Мештани не знају колики је ниво арсена, али знају да је вода лоша.

Поједини су баш зато одустали од воде са чесме и пују само флаширану, а то је за једну породицу, на годишњем нивоу, издатак од око 280 евра.

С обзиром на то да је Србија кандидат за учлањење у Евроспку унију, поглавље 27 о придруживању односи се управо на заштиту животне средине. У ово спада и квалитет воде.

Наша земља већ сада има приступ ЕУ фондовима и цифри од 160 милиона евра, намењених решавању еколошких проблема. Рок за Србију да се избори са лошом водом је 2020. година.

Арсен је, иначе, најпознатији отров ког су у јело или пиће, да елиминишу противнике, стављали императори старог века, краљеви, папе, политичари, љубоморни љубавници, али и нестрпљиви наследници да се што пре домогну богатства.