Прочитај ми чланак

ПАРОХ КОМАНДАНТА БОНДСТИАЛ: Ник Дучић је из херцеговачке породице, јако су побожни

0

- Ников отац Ђорђе Дучић преминуо је пре 20 година, док му је мајка Бернис стара, али се држи, ту је у Лос Анђелесу - рекли су из СПЦ

Име Ника Дучића (50), новог команданта највеће америчке војне базе у Европи „Бондстил“ и Мултинационалне бригаде КФОР-а Исток на Косову, од дана када је примио команду изазива велику заинтересованост јавности, а Телеграф је трагом познатих информација покушао да сазна нешто више о његовим српским коренима, доласку породице на америчко тло, православној припадности, прошлости…

saintstevens.org, Printskrin: Youtube/Tribuna Channel

Из српске Цркве светог Стефана у Алхамбри у Калифорнији, чији је парохијан и донатор, сазнали смо да су се молили за његов живот док се налазио у војној служби у Украјини и Ираку. Свештенство је открило и да је у питању дивна, побожна породица.

– Ников отац Ђорђе Дучић преминуо је пре 20 година, док му је мајка Бернис стара, али се држи, ту је у Лос Анђелесу. Њихове породице су у САД јако дуго, а Ник се труди да одржи контакт са Србијом учећи децу, синове Ивана и Луку и ћерку Наталију, језику и православним обичајима – рекли су из СПЦ у Америци.

Први из породице Дучић за Америку је дошао Ников деда Обрад, рођени Требињац.

– Оженио се Миленом Николић, која је исто као и он била пореклом из Херцеговине. Добили су сина, коме је дао име по свом оцу Ђорђу. Живели су у рударском градићу Бизби у Аризони, где су отворили и кафану Палас. Када више није било посла, отишли су за Калифорнију – сазнајемо.

Никова мајка Бернис води порекло из угледне херцеговачке породице, која је на тло Лос Анђелеса стигла међу првима, те га, такорећи, изградила.

– Постоје документи у којима се помиње да је њена породица подизала задужбине и цркве широм САД, те да их је лично владика Николај Велимирович поздрављао – пише у доступним списима.

Мање је познато да је и српски песник, писац и дипломата Јован Дучић Ников предак, на кога је амерички командант јако поносан.

Дучић је на Косово стигао као командант 79. пешадијске бригаде Националне гарде Калифорније, а дужност команданта Источног сектора преузео је од пуковника Мајкла Спрагинса.

Ник Дучић је завршио је ратни колеџ 2014. године, а магистрирао је на Универзитету Мериленд као нуклеарни инжењер. Високо школовање почео је на Калифорнијском политехничком универзитету.