Прочитај ми чланак

НОВИ ИЗГЛЕД СРПСКИХ ВОЈНИКА: Погледајте како ће изгледати нове униформе

0

На колегијуму министра одбране, одржаном данас у Малој ратној сали Старог Генералштаба, разматран је и приказан предлог новог визуелног идентитета професионалних припадника Војске Србије.

Задатак о измени начина обележавања униформи и предлоге за увођење нових одевних предмета у комплет теренске и службене униформе, председник Србије Александар Вучић дефинисао је на састанку одржаном 1. децембра 2017. године у Генералштабу Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

ФОТО: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СРБИЈЕ

Нова решења за професионалне припаднике Војске Србије биће реализована у три фазе, паралелно са покретањем процедуре за измену Правила о војним униформама и ознакама чинова у Војсци Србије и Правила о грбу Војске Србије, војним заставама, војним ознакама и осталим симболима и обележјима Војске Србије.

ФОТО: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СРБИЈЕ

У првој фази, професионални војници би на садашњој униформи М-10 носили врпце одликовања и врпце значки примеран војник, најбољи стрелац и остале, као и значке рода-службе на ознаци чина, док би старешине носиле врпце одликовања – војних спомен-медаља и војних споменица на кошуљи кратких рукава службене униформе.

Током наредне фазе, професионални војници носили би ознаке и чинове у пуном колору, односно ознаке припадности Војсци Србије, ознаке чина са црвеним ширитима и значком рода-службе, амблема јединице, ленте са натписом „за слободу и част отаџбине“ и заставе Србије, уместо у досадашњим редукованим-маскирним бојама.

Та фаза обухватила би и набавку војничких плитких ципела уз досадашње чизме, додаје се у саопштењу.

ФОТО: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СРБИЈЕ

Старешине би носиле заставе Србије и ленте са натписом „за слободу и част отаџбине“ у колору, на десном рукаву службене униформе, чиме би визуелни идентитет припадника Војске Србије био свакако побољшан.

У трећој и последњој фази, професионални војници добили би новитет у моделу „поло“ мајице, кратке јакне и модерни војнички ранац, док би старешине добиле јакне уз комплет службене торбе и униформе.

Без обзира да ли би друга и трећа фаза, за које су потребна одређена новчана средства, биле реализоване, разматра се и о нацрту јавног конкурса ради прикупљања идејних решења и избора изгледа службене и свечане униформе у Војсци Србије, саопштило је Министарство одбране.