Прочитај ми чланак

МАЈКЕ У СРБИЈИ ПО ЗАКОНУ ИМАЈУ БРОЈНЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ, али их не користе

0

Мајке мале деце до три године по повратку на посао са породиљског одсуства имају низ законских привилегија, али је мало која упозната са својима правима.

Често не знају да је искључиво ствар њиховог избора да ли ће да раде само у првој смени, да имају право да у договору с послодавцем посао обављају код куће, или да раде четири сата дневно.

Све то предвиђа Закон о раду, али, судећи по анкети коју је спровела Влада Србије, о томе не знају много ни запослени ни послодавци. Иако је ово мере усвојила држава, оне се недовољно примењују чак и у јавном сектору.

Министарка без портфеља задужена за породицу Славица Ђукић Дејановић изјавила је за лист „Блиц“ да је мало који радник у Србији имао такве захтеве, као и да постоје компаније којима би такав начин рада одговарао.

– Ми смо спровели анкету међу 330 послодаваца и 4.000 запослених. До сада такве услове готово нико није тражио, али кад смо им их предочили, и једни и други су показали интересовање да се примене те одредбе закона – каже Дејановићева.

Она додаје да би послодавци изашли у сусрет мајкама са малом децом, али да од Владе очекују одређене стимулансе.

– Ми смо спремни да неким захтевима изађемо у сусрет, а све у циљу повећања наталитета. Они на пример траже субвенције, пореске олакшице и заједничке пројекте са државом. На пример, афирмацију производа послодаваца – истиче министарка.

Какве су све законске олакшице предвиђене за мајке са децом до три године?

По повратку са породиљског жена може да ради прековремено или у ноћној смени само уз њену писмену сагласност. Исто важи за самохраног родитеља, али је тај рок још дужи – чак седам година.

Пауза од 90 минута за дојиље

Уколико се мајка врати на посао пре истека одсуства од годину дана послодавац је дужан да јој обезбеди паузу у току дневног рада у укупном трајању од 90 минута или да јој за толико скрати радно време, како би могла да доји своје дете. То важи у случају да радно време жене износи шест и више часова.

Закон је предвидео и рад од куће, а у том случају послодавац је дужан да обезбеди и средства за рад и накнаду трошкова за њихову употребу.

– Прописима је предивђено и четворочасновно радно време и ангажовање ван посла, локацијски и временски, али само ако то не ремети процес рада – наводи министарка Дејановић.