Прочитај ми чланак

ПУШИЦА: Нема измена Устава, нити политичког система, док је Србија под окупацијом

0

Поводом припреме уставних измена од стране Министатства правде и до сада изложених решења, али и у вези са реакцијом одређеног дела стручне јавности, Српски покрет Двери се до сада није изјашњавао. За разлику од свих који су се до сада изјашњавали поводом нацрта измена Устава у материји правосуђа и који су у јавности "ломили копља", не доводећи у питање тренутак и садржину уставних измена, ми смо за уставну стабилност!

Нема измена Устава, нити политичког система, док је држава под окупацијом. Нема измена Устава док га највиши државни органи крше, газе и спроводе велеиздају поклањајући државу шиптарским илегалним органима у Приштини. Са окупатором и велеиздајницима који му служе и који управљају окупираном Србијом, нема уставности. Зато су и галама о уставним променама и журба да се исте што пре и по сваку цену спроведу, најобичнија представа усмерена против српске уставне културе, уставне стабилности и функционисања правосудног система.

Са једне стране, актуелна власт као уцењена камарила послушно испуњава све налоге Брисела када су у питању актуелне уставне промене. Иако се постојећа уставна решења о правосуђу могу критиковати и кориговати у једном делу, предметне измене су условљене погубним ЕУ интеграцијама, а не стварним потребама система или грађана. Својеврсни обрачун власти са судијским и тужилачким помоћницима, иначе највреднијим сегментом правосуђа, кроз предложено уставно фаворизовање и обавезност похађања спорне Правосудне академије, води тријажи подобних правосудних кадрова. Подобно правосуђе је политичко правосуђе, а у таквом систему нема приступа правди, већ политичкој странци на власти која ће преко послушних кадрова практично судити.

Са друге стране, стручна јавност има право када критикује спорну Правосудну академију и намеру власти да кандидати који се први пут бирају за судије буду искључиво из реда полазника исте. У том случају, сама Правосудна академија и људи који у њој одлучују ће практично бирати судије.

Међутим, и стручна јавност и актуелна власт немају ништа против тога да се носиоци правосудних функција, приликом првог избора, убудуће не бирају у Народној скупштини.

И ту долазимо до највећег проблема, јер по мишљењу Двери, правосуђе не може бити независно од саме државе, те као изведена грана власти мора почивати на вољи народног представништва, тј. Народна скупштина мора остати орган који бира кандидате за носиоце правосудних функција када први пут ступају на дужност.

Поред наведеног, осуђујемо и намеру актуелне власти, али и одобравање одређеног дела стручне јавности, да се спорни нацрт измена Устава пошаље на мишљење Венецијанској комисији, јер ова комисија не представља уставноправни чинилац у нашем уставноправном систему и њено мишљење је ирелевнтно.

Странци не могу одлучивати о питањима која се тичу Устава, јер је то искључиво право уставотворне власти.

Двери ће и даље заступати став да нам је у овим тешким тренуцима потребнија уставна стабилност од уставног авантуризма. Зато, позивамо грађане да кажу не уставним променама.

Марко З. Пушица, потпредседник Двери