Прочитај ми чланак

ЕДИ РАМА: Србија неће пре Албаније у ЕУ, прво мора да призна независно Косово

0

Приштина, Брисел -- Србија неће пре Албаније ући у Европску унију, јер је пред њом болан процес око Косова, рекао је албански премијер Еди Рама за "Политико".

Иако је Србија у новој стратегији проширења ЕУ означена, заједно са Црном Гором, као предводник међу потенцијалним новим чланицама на Балкану, Рама очекује да такво стање „на табели“ неће остати до 2025. године, односно првог рока који се спомиње као могући за нови корак у проширењу Уније.

„Србија неће постати члан ЕУ пре Албаније, то знамо засигурно. Србија мора да прође кроз болан процес признања Косова, или бар решавања косовског проблема. Чврсто верујем да је потребно да се деси чудо, а то се неће десити, да уђу пре нас у ЕУ“, рекао је Рама.

Како подсећа Политико, односи између Београда и Тиране су последњих година знатно побољшани, али „тензије и ривалитет и даље постоје“.

Рама је у разговору у коме говори да је оптимиста по питању „зеленог светла“ из Брисела за Албанију и Македонију, навео да је Европи неопходан Балкан.

„Због безбедности, то је потпуно јасно, а мигрантска криза је то веома јасно показала. Замислите да је у тој ситуацији Балкан нечије игралиште, чије год, а не игралиште Европе“, рекао је Рама.