Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЈЕ ПО ПРАВОСЛАВНОЈ ВЕРИ: Могу ли се трудне девојке удати у цркви?

0

Коментари су разноразни, једни одобравају, а други су велики противници.

Црквени брак из првог покушаја не успе да склопи и до стотину парова годишње. Због различитих брачних сметњи другу шансу они траже код надлежних епископа, чија је посебна дозвола услов да би могли пред олтар. Једна од најчешћих сметњи је трудноћа.

Многи сматрају да је грех ако се жена венча у цркви док је у другом стању. Ипак, истина је мало другачија.

Позвала сам свештеника како би ми објаснио шта је исправно.

– Пре неколико недеља ми је послао један младић из иностранства мејл и тражио ми савет – започео је причу свештеник Лука.

Преносимо вам његово питање у целости:

– Једно питање ме мучи већ неко време. Моја девојка и ја смо верници. Током нашег забављања маштали смо о томе да се венчамо у цркви. Међутим, имали смо односе пре брака, иако је то грех. Не из пусте жеље, већ из љубави. Та беба није нежељена, она је плод наше љубави и ми смо је планирали, али можда тек за неколико месеци.

– Разговарали смо са свештеним лицима. Тек сад нам ништа није јасно, једни одобравају, док други не дозвољавају да се трудна жена венча у цркви. Волео бих да знам шта је исправно – оваква питања су свакодневна, рекао нам је свештеник Макарије.

Свештеник Лука је одговорио кратко и јасно.

– Можете и требало би да се венчате и то што пре. Дете треба да се роди у благословеном браку!

Ово није први брак који је свештеник Лука благословио.

– То је само један од предбрачних сметњи. Пар је дужан да оде код парохијског свештеника и да тражи благослов од њега. Пре сваког брака постоји „испит“ који пар мора да прође. Проблем настаје само ако жена носи дете неког другог мушкарца, онда је црквено венчање немогуће – истакао је свештеник.

Ипак, има и оних који мисле другачије. Алекса, члан црквеног хора испричао је за Телеграф своје мишљење:

– Дугогодишњи сам члан црквеног хора, имао сам прилику да много пута видим како свештеници венчавају младенце иако је млада у поодмаклој трудноћи. Свештеник је то могао и раније да види. У црквеном праву је најстрожије забрањено приступити светој тајни брака, ако је млада у благословеном стању – истакао је Алекса.

Ипак, свештеници сматрају да је најбитније да је дете направљено из љубави. Све остало је мање важно.

– Верујем да ће сваки свештеник да вам изађе у сусрет, па и нама је у интересу да дете буде рођено у браку који је пре тога добио благослов од Бога. Љубав је најбитнија! Венчао сам такве парове и сматрам да сам добро поступио – закључио је свештеник.