Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ У НЕВЕРИЦИ: Изгледа да Руси заиста желе да се бране кад их нападнемо?

0

Русија у Сирију хитно пребацила неколико батерија противваздухопловног система С-400 „Тријумф“. Американци страхују да је ово тек увертира пред даље јачање ракетних потенцијала руске армије у Сирији, као што су оперативно-тактички системи 9К720М „Искандер-М“ и обалски противбродски системи 3К55 „Бастион“ наоружани изузетно опасним ракетама П-800 „Оникс“.

Москва је веома озбиљно схватила најаве САД, да би њихова војска могла да нанесе нови удар по територији Сирије, тачније на циљеве који се налазе у сиријском главном граду Дамаску. Амерички интернет портал Veterans Today, који је специјализован за војну тематику, наглашава да је за последњих неколико дана на територију Сирије пребачено још неколико батерија противваздухопловног система великог домета С-400 „Тријумф“.

Како преноси интернет портал politika.ru главни уредник овог америчког медија Гордон Даф (иначе се ради о ветерану вијетнамског рата) је изјавио, да је ове информације добио из добро обавештених извора из врха америчке војске. Наиме, према тим изворима, допунска количина ових батерија је готово у потпуности покрила ваздушни простор, и то не само Сирије, него и суседног Израела и Либана.

Амерички експерти оцењују да се оваква реакција Русије мора узети са посебном пажњом, те да она представља једну врсту „показивања мишића“ у циљу одвраћања Беле куће од свог јасно артикулисаног става. Са друге стране, руски званични органи нису ни потврдили. али ни демонтовали ове информације. Штавише, према изворима до којих је дошао интернет портал Veterans Today, а пренела politika.ru, Руси су више него одлучни да уђу у отворену конфронтацију са америчким ваздухопловним снагама које би учестовале у најављеном нападу. Они су решени да оборе сваки авион или крстарећу ракету која крене на Дамаск. Дакле, спремни су да се бране.

Руски противваздухопловни систем С-400 „Тријумф“ је намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км. Што се тиче формацијске структуре јединица које су наоружане овим ракетним системима, претпоставља се да један ракетни пук зенитно-ракетног комплекса С-400 „Тријумф“ се састоји од најмање 2 дивизиона. У оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

Према проценама западне аналитике, ови системи заједно са оперативно-тактичким ракетним системима 9К170 „Искандер-М“, и обалским ракетним против-бродским системима 3К55 „Бастион“, чине окосницу руске армије када је у питању формирање Зоне ограничавања и забране приступа и маневра, а која је аналогна оперативном домету овог наоружања. Ово практично значи да сви НАТО борбени ефективи који се нађу у радијусу ове зоне, имају велики ризик да буду уништени групним садејством ових система.