Прочитај ми чланак

ПРЉАВЕ ИГРЕ АЛБАНАЦА: Од сиромашних српских младића праве јањичаре

0

Приштина не бира средства како да дође до свог циља

У фокусу лидера косовских Албанаца већ дуже време је формирање „Војска Косова“, односно трансформација БСК у оружане снаге. За законску процедуру потребна им је сагласност Српске листе, која се апсолутно противи томе. Међутим, док траје политичка борба против формирања „Војске Косова“, Приштина у тишини завршава прљав посао.

Приштина не бира средства како да дође до свог циља, а ове године је циљ формирање „Војске Косова“. Да би то остварили, поред промене Устава за шта им је потребна сагласност представника Срба, потребно им је и да у својим редовима имају минимално десет одсто највеће мањинске заједнице у својим редовима.

Зато већ неко време у тишини врбује српске младиће из најсиромашнијих слојева плаћајући им велике суме новца да се прикључе Безбедносним снагама Косова.

На то је упозорио и председник Србије Александар Вучић.

– Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Каззу – ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ – рекао је Вучић у суботу.

Уколико Срби одбију новац, онда следи застрашивање. Прети им се или хапшењем на основу измишљених потерница за ратне злочине или нападима на имовину и породице.

Према подацима које је у новембру прошле године изнео заменик премијера Косова и министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић, у БКС-у је запослено 103 Срба.

– Став Српске листе је врло јасан, и тај став дели цео српски народ на Косову и Метохији. КФОР је једина легитимна војна сила на овим просторима која је присутна на основу сагласности Београда и резолуције 1244 СБ УН. Приштина користи тежак финансијски положај неких породица како би уценама приволела Србе да буде део некакве војске Косова, и тиме показала некакву квази мултиетничност тих снага – каже за Телеграф.рс, Игор Симић, портпарол Српске листе.

Он истиче да је најопасније, то што тих пар људи које су успели да убеде нису свесни у шта улазе, и да су искоришћени за неке политичке игре Приштине.


– Понављам апел свима да не наседају на провокације, али позивам и своје колеге из Српске листе, који се налазе на одговарајућим положајима, да уложе више напора како би помогли тим породицама, чији чланови због лоше економске ситуације размишљају о уласку у те структуре. Економским јачањем онемогућиће се злоупотреба овох момака од стране Приштине – напоменуо је Симић.

Како држава Србија на Косову и Метохији нема оперативну власт, може мало тога може сама да учини, осим да преко локалних заједница Срба апелује на наше становништво како би их упозорили шта је последица таквог потеза.

– То је слободна воља Срба, који живе на Космету. Држава Србија може да пошаље јасну поруку, коју је упутио и председник Вучић, да то није у интересу српског народа и да не треба да се на тај начин легализују активности Приштине, које су против српског народа. Ко не прихвата политичке поруке из Београда, другачије не може да се утиче. Не постоји мера кажњавања – рекао је за Телеграф.рс, Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Он напомиње да држава Србије треба да учини све да се побољша материјални положај нашегнарода, односно да се помогне њихово запошљавање.

Иначе, и током недавне посете америчког званичника Веса Мичела, још једном је поновљен став Вашингтона да Косово треба да добије војску. Томе се још једном оштро успротивио председник Вучић.