Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ (ДСС): Стварамо нови ДСС

0

Чуди ме да Данас као озбиљан дневни лист преноси бесмислице са друштвених мрежа које на жалост све више служе за пласирање лажних вести и вођење прљавих кампања.

При томе, све се то ради под плаштом анонимности и због тога заиста не схватам како се томе може дати било какав значај. А уосталом, подједнако је неозбиљна и сама та флоскула „лажна опозиција“ која апсолутно ништа не значи. Ја могу да разумем да је одређене политичке организације користе како би, због својих ускостраначких интереса, делегитимисале све оне које сматрају политичким противницима али не могу да разумем да ико такву флоскулу може да прихвати здраво за готово.

А цела ствар постаје трагикомична када ту оптужбу најгласније изговарају људи који су хтели да праве концентрациону владу са тим истим Вучићем или они који су му чак били и министри. А заправо то беспредметно пребројавање „опозиционих крвних зрнаца“ је последица једне опште политичке конфузије и невероватног политиканства које влада на нашој политичкој сцени.

Када на то додате збир невероватних сујета једних или других и скоро патолошке личне опсесије, добијате тај затровани и мутни коктел какав је данас српски политички живот, каже у разговору за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, одговарајући на питање како коментарише све учесталије тврдње да је ДСС „лажна опозиција“ напредњацима, укључујући ироничну опаску која се појавила на порталу коментар.пресс да му је Александар Вучић уручио медаљу „примерни опозиционар“ и оцену на истом сајту да „за ДСС нема места у савезу око Драгана Ђиласа“.

* Да ли је, према Вашем мишљењу, због пласмана на изборима у Београду Драган Ђилас добио шансу да постане лидер опозиције?

– Тешко је то рећи јер се Драган Ђилас, уз одређене мање разлике, налази у ситуацији Саше Јанковића након прошлогодишњих председничких избора. А признаћете, много је било звезда падалица у протекле две године. Од Саше Радуловића, преко Саше Јанковића па до, за све нас срамне епизоде, Белог Прелетачевића. Ја знам да су грађани уморни од свега али неко ипак мора да каже да се ништа неће десити преко ноћи.

Све је ствар процеса а друштвени и политички процеси увек захтевају време. А потребне су и странке коју Драган Ђилас нема. Колико год било у моди критиковати политичке странке оне су уставна категорија и постоје у свим демократијама. Нису проблем странке као странке, већ је проблем политички систем у коме оне делују. Зато се ја већ више од десет година залажем за промену изборног система како би променили овај партитократски, клијентелистички и у сваком смислу корумпирани српски политички систем.

* ДСС није успела да пређе цензус на београдским изборима. Који су, према Вашем мишљењу, главни разлози за то?

– Искрено, нисмо очекивали да у оваквом контексту можемо да пређемо цензус. Ми смо тек почели да градимо нешто ново и то ће трајати. У том субјективном смислу су ови избори дошли прерано за нас. И изборни услови су наравно били неравноправни али смо им сви ми из опозиције, самим учешћем, дали легитимитет. Утолико немамо баш пуно права да се сада жалимо јер смо добили шта смо и тражили. Али истини за вољу, и у оваквој ситуацији смо очекивали нешто већи проценат. Зашто тих 15-20.000 гласова није дошло – добили смо само 9.000 – остаје отворено питање. Судећи по свеукупним резултатима али и по ономе што знам са терена, дошло је до одређене поларизације и став о „баченом гласу“ је један од значајних узрока оваквом незадовољавајућем резултату.

* Драган Шутановац је после дебакла ДС-а на наведеним изборима поднео оставку на место председника странке. Да ли Ви о томе размишљате?

– О оставци нисам размишљао. Председник сам странке тек десет месеци. Преузео сам је у тешким околностима и започео посао који се не напушта након првог удара. Али сам исто тако одмах рекао да ћу поставити питање поверења за даљи рад и то сам учинио на Главном одбору који ми је поверење указао. Главни одбор је могао да одлучи и другачије и не бих имао проблем ни са тим.

„Нови људи и темељан рад“

На шта ће се ДСС нарочито фокусирати у наредном периоду?

– Усредсредићемо се на наставак изградње Новог ДСС-а коју смо започели пре београдских избора. Кадровско јачање је приоритет. Неки нови људи ће нам се убрзо придружити и то на свим страначким нивоима. Ускоро крећемо и са оснивањем стручних одбора који се налазе у надлежности Политичког савета. Коначно, настављамо и са радом на терену кроз јачање или формирање општинских одбора тамо где их немамо. Знамо да ће бити тешко али смо на срећу јако стрпљиви и нећемо ништа радити на брзину. Само темељан рад може дугорочно да да резултат.