Прочитај ми чланак

СЕРИЈА „НЕМАЊИЋИ“: Стефан Немања умире, последење речи као да цитира Синана Сакића

0

Синоћ смо имали прилике да гледамо нову епизоду серије „Немањићи“ на РТС-у, а сценарио ни овог пута није прошао без „бисера“.

Дијалози препуни уличарског речника су нешто на шта смо већ навикли, али у вечерашњој епизоди, Стефан Немања, којег глуми Младен Нелевић, умире у сцени која треба да буде потресна и изговара последње речи које наликују на стихове песме Синана Сакића.

Стефан Немања умире, а у овој серији, послрдње речи су му:

„Кратак је наш пут… Све је дим… и сан.“

Извођењу Младена Нелевића, све личи на рецитовање стихова песме Синана Сакића „Све је постало пепео и дим“.

У једној од сцена на почетку епизоде, Стефан Немањић долази код византијског цара који му се уличарски обраћа са питањем:

„Јеси ти неки песник?!“

Цар се у истој сцени хвали својим тајним службама и каже да зна све.

Узми малине

Папин изасланик долази код Стефана Немањића, а српски владар га упорно нуди малинама које у Србији тада нису ни постојале.

Принцеза хоће да ужива у животу са друштвом из Цариграда

У једној од сцена, Стефан Немањић упозорава своју жену, византијску принцезу Евдокију да мора да се смири од ноћног живота, а она му одговара да хоће да ужива у животу.

Стефан јој поставља услов да ако још једном нешто чује, мора да напусти двор. У једној од сцена Стефанов слуга саопштава му да је код принцезе опет било неко „друштво из Цариграда“.

Стефан Немања се телепортује

У једној од наредних сцена Стефан проналази Евдокију како спава пијана са све разбацаним крчазима вина око ње, па одлучује да је протера.

Међутим, након што позове стражу да је избаце, они је изводе напоље, а Стефан Немањић се неким чудом „телепортује“ испред двора.