Прочитај ми чланак

НАШИ „МИГОВИ“ биће у класи најбољих на свету

0

Генерал Бранко Билбија о модернизацији нашег ратног ваздухопловства. За комплетирање "кишобрана" над државом потребне и ракете ПВО великог домета, као што су С-300 или С-400

„МИГОВИ“ који су прошле године стигли као руска донација Војсци Србије, после извршене модернизације и планираних модификација, биће потпуно равноправни с летелицама које се користе и на Истоку и на Западу.

Ово, за „Новости“, истиче генерал-мајор Бранко Билбија, некадашњи опитни пилот и човек који је имао једну од кључних улога у набавци летелица овог типа за некадашњу ЈНА. Овај несумњиви ваздухопловни ауторитет наглашава да би за Србију било идеално да има укупно 16 вишенаменских авиона, какав је „миг-29“. Да би „кишобран“ над државом био комплетан, што пре нам је потребан и ракетни систем ПВО великог домета, какав је С-300 или С-400, чиме би плафон дејства био подигнут изнад досадашњих 12.000 метара. Противваздухопловну одбрану Србије заокружио би систем средњег домета, какав је „Панцир“ или „Тунгуска“.

– Набавком „мигова“ добићемо квалитетну заштиту ваздушног простора, објеката и јединица распоређених у Србији. Тиме стичемо услове и да ефикасни штитимо своје небо, јер према међународним прописима свака земља мора да обезбеди заштиту свог ваздушног простора како би се несметано одвијао цивилни авио-саобраћај – објашњава Билбија.

Многи не схватају, како наводи наш саговорник, да смо од Руса добили као поклон основну варијанту авиона, који ће после модернизације и модификација достићи „4 плус плус“ ниво. То значи да ће само конструкција и погон „мигова“ остати непромењени, али ће све остало бити у складу са садашњим временом. У „мигове“ ће бити уграђен радар чија ће употреба, зависно до рефлексивне површине, бити могућа и до 250 километара, што је више него дупло у односу на постојеће могућности.

– Српски „мигови“, и у овом сегменту, достићи ће авионе какви се користе у западним армијама. Недопустиво је када многобројни квазистручњаци у јавности упоређују „миг-29“ из осамдесетих година са авионима овог типа који се користе данас. То је недопустиво и анахроно. Намеће се питање да ли су „канте“ и „кршеви“ и „миражи“ или Ф-16, који се и те како користе у војскама света. Сваки авион је добар уколико се, уз могућности модернизације, на прави начин одржава – наводи Билбија.

У авионима који су ојачали Војску Србије, према његовим речима, потпуно ће бити иновирани инструменти, показивачи и уређаји. Систем управљања биће осавремењен тако да ће пилот располагати свим информацијама потребним за сопствено позиционирање, као и позиционирање противника и мета по свим параметрима. „Мигови“ ће моћи да лете у сложеним метеоролошким оусловима, а биће опремљени савременим сензорима и неупоредиво модернијим системом навођења.

Као највећи искорак у домену наоружања „мигова“, генерал Билбија види увођење савремених ракета средњег и великог домета којима ће бити опремљени. Велики корак напред биће и телевизијски и ласерски вођене ракете и бомбе, којима ће се обезбедити прецизност какву достижу и савремени авиони западних земаља.

Критике аранжмана које је држава направила са Русијом, према мишљењу генерала Билбије, нису утемељене.

– Они који кажу да би нам више одговарали авиони или ракетни системи западних произвођача не греше, али само уколико докажу да је то по цени и свим осталим детаљима целисходно. Љубав и наклоности према Истоку или Западу је једно, а стручна анализа нешто сасвим друго. У критикама које се често чују има доста неукости, али и лоше намере – истиче Билбија.

ИМАМО ДОВОЉНО ПИЛОТА

РАТНОМ ваздухопловству потребно је између 20 и 30 обучених и спремних пилота. Генерал Билбија наглашава да Војска Србије тренутно има дефицит пилота, али и да до сада није имала веће потребе за њима.

– Време потребно да се заврше ремонт и модернизација биће довољно за преобуку летачког састава – напомиње Билбија. – Наша војска има изграђен пут развоја пилота, од почетне обуке до „мига 29“. Важна карика у том процесу је „супергалеб Г4“, који се користи као прелазни тип авиона. Међутим, највећи изазов који је пред државом јесте стварање услова за несметано летење.