Прочитај ми чланак

НАПРЕДЊАЦИ ГОРИ ОД КОМУНИСТА: Мишљење као грех – неподобни зачас лете с посла

0

Мирану Погачару из Титела, наставнику немачког језика у Руском Крстуру уручен је отказ пре истека уговора, а пошто је био један од истакнутијих учесника новосадског протеста "Против диктатуре", студентски покрет Нови Сад тврди да су у позадини случаја "политички мотиви". Погачар за "Вести" каже да је по уговору требало да ради од почетка школске 2017, до 31. августа ове године, али му је прошлог месеца стигло решење о престанку радног односа.

– Примили су ме са дипломом Филозофског факултета, јер дуго нису могли да нађу предавача. У мом случају је све по закону јер сам имао педагошке предмете на студијама, али је просветни инспектор општине, вршио ванредни надзор законитости рада директора школе у вези са пријемом наставника немачког и речено је да нисам стручан. Уместо мене је примљена жена са Технолошким факултетом, иако није имала педагошке предмете, што довољно говори колико је важна стручност – прича Погачар.

Инспектор је, како открива СП Нови Сад, човек владајућег СНС-а, а приликом отказа је учињено низ неправилности и нелогичности.

Иживљавање над инвалидом

Небојша Алексић, председник синдиката Слога у Градском саобраћајном Београд, премештен је да чисти тоалет у Сремчици, јер је јавно причао о тешком положају колега, смањењу плата, као и да немају ни униформе, ни делове и алат, „док генерални директор троши 35.000 евра на репрезентацију“.
– На путу од куће до посла и назад сада мењам шест аутобуских линија и више од три сата се возим – прича кажњени Алексић.
У синдикату Слога тврде да је њиховог колегу отказа спасло само то што је инвалид рада.

– Погачар није имао отказни рок, ни право на жалбу, а инспекцијски надзор се није тицао његовог, већ директоровог рада – навео је СП који тврди да је прави мотив за отпуштање јаснији ако се узме у обзир да је просветни инспектор донирао 40.000 динара за кампању СНС 2017.

Млади професор је са факултетском дипломом, пет година чекао посао, а његова сестра, мастер заштите животне средине и самохрана мајка, шест.

Протест „Против диктатуре“ коштао је отказа и Владицу Томашевића, челника синдиката Слога, у Трајалу из Крушевца.

Он је позвао на протестна окупљања и већ сутрадан проглашен технолошким вишком.

Не каје се јер је то, како каже за „Вести“, учинио због бројних неправилности на председничким изборима.

Правду тражи на суду, скоро годину дана је без посла, а њега и двоје деце издржава супруга.

Судски процеси се, како кажу у синдикату Слога, намерно одуговлаче, јер су углавном отпуштања непрописна.

Тако је радник Житопека Ниш, Братислав Илић који је био челник штрајкачког одбора у фирми, проглашен технолошким вишком, првог дана ступања на снагу новог Закона о раду.

После четири године голготе, одлуком суда је недавно враћен на посао.

Драматург Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу, Бојана Иванов Ђурђевић  прича да је „на путу за отказ“, пошто је до ње стигла информација да јој је радно место избачено из систематизације позоришта.

Проблеми су , како каже за „Вести“, почели с променом локалне власти и доласком нове директорке, глумице Марине Лазаревић из Београда која с њом не комуницира.

Није јој јасно зашто, јер никада није била члан ниједне партије, а одрасла је у овом позоришту где је њен отац био кројач.

Прокупчани против „једноумља“

Припремно рочиште једној од три отпуштене раднице Туристичко-спортске организације Прокупља било је недавно повод да грађани испред суда, протестом траже поштовање закона. Тврде да је случај исполитизован и у функцији застрашивања слободоумних који се „не слажу са политиком локалног СНС-а и једноумља“. Отпуштени из ТСО су открили и да им је директор Апотеке и функционер СНС-а Златан Миљковић тајно обећавао да их до 15. јануара враћа, ако „не таласају“. Против њега су поднели пријаву због преваре, а он тврди да је с њима причао „као правник“.

– Чула сам да је директорка на састанку причала да ме је нудила, другим институцијама, али да ме нико неће. То је чинила без мог знања, а наговештавала је колегиницама да јој не треба драматург – прича Ивана.

Да је нова систематизација усвојена, ова уметница, мајка троје деце која пет година ради у театру, такође је чула, али не и видела, јер је сакривана од радника.

Потом је, каже, иста систематизација усвојена и на Градском већу, и уколико се „свега што раде не уплаше“, следећи корак је примена поступка технолошког вишка.

– Писала сам градским челницима, али не само да нису одговорили, већ нису хтели ни да ме приме ни на разговор – прича Иванов Ђурђевић.

Њен супруг је раније био директор театра, али као истакнути глумац и ванстраначка личност.

Међутим, с променом власти су, према њеним речима, кренули и његови проблеми, јер га нису хтели као руководиоца.

– Када му ништа прљаво у раду нису нашли, кренули су у притиске и претње, па је он на крају дао отказ – прича ова уметница проблеме њене породице с напредњачком влашћу.

Протест и театар су у још једном случају изродили отказе.

Зајечарски митинг опозиције, коштао је пре три године глумце Вујадина Милошевића и Владимира Милошевића, посла у тамошњем позоришту „Зоран Радмиловић“.

Тај потез према уметницима који су носили репертоар позоришта, управник Владимир Церовић такође је подвео под нову систематизацију.

Вујадин тврди да је разлог што су, током демонстрација извели песму „Сви на протест“.

– Сутрадан се одједном појавила та систематизација и без икаквог правног основа смо отпуштени – објаснио је овај глумац.

Демократија или робовласништво?

Довољно је било да пита да ли је демократија или робовласништво, па да Габријела Крстић у Геоксу, пре годину и по дана, добије отказ.

Приметивши да су она и њене колеге јефтина радна снага, ова жена је запитала докле више прековременог рада, а уместо одговора на захтев да уз продужено радно време радници добију паузу дужу од получасовне, добила отказ.